Medicii atrag atenția că, din cauza stresului și agitației de zi cu zi, ajungem să respirăm superficial, adică rapid și din piept, în loc să respirăm adânc din diafragmă. Acest tip de respirație afectează echilibrul de oxigen și dioxid de carbon din corp și poate duce la hiperventilație.
Hiperventilația poate cauza următoarele simptome: amețeli, dificultăți de respirație, gură uscată, slăbiciune, confuzie, tulburări de somn, spasme musculare în mâini și picioare, dureri în piept și palpitații.
Aceasta poate duce și la stări de anxietate, din cauza nivelului scăzut de dioxid de carbon în organism, care afectează fluxul sanguin al creierului. Astfel apare și ciclul anxietății, în momentul în care hiperventilația provoacă senzații de stres și anxietate.
Dr. Crișan Alexandru Florian, kinetoterapeut principal la Spitalul Victor Babeș Timișoara, explică cum funcționează ciclul anxietății:
- Atunci când individul se confruntă cu stres sau anxietate, se activează răspunsul luptă sau fugi al organismului. Acest răspuns crește ritmul cardiac și determină o respirație rapidă și superficială. Organismul se pregătește pentru pericol.
- Respirație superficială și hiperventilație – în această stare, individul are tendința să respire rapid din piept mai degrabă decât profund din diafragmă. Respirația superficială reduce cantitatea de dioxid de carbon din sânge. Persoana implicata expiră prea mult și prea repede.
- Simptomele fizice ale hiperventilației – pe măsură ce nivelul de dioxid de carbon scade, apar simptome precum amețeli, furnicături la nivelul mâinilor sau picioarelor sau să lipsă de aer. Aceste senzații fizice pot fi alarmante, mai ales atunci când imită simptomele unui atac de panică.
- Anxietate crescută – aceste simptome fizice pot spori senzația de anxietate. Senzația de amețeală sau de lipsă de aer poate convinge creierul că ceva nu este în regulă, intensificând și mai mult senzațiile anxioase.
- Respirație și mai superficială – pe măsură ce senzațiile de anxietate se accentuează, respirația devine și mai rapidă și mai superficială, exacerbând hiperventilaţia și adâncind ciclul
Medicii ne sfătuiesc ca într-o astfel de situație este important să respirăm conștient și profund. O modalitate utilă poate fi să vă puneți o mână pe burtă și cealaltă pe piept, apoi expirați încet pe gură.
Citiți principiile noastre de moderare aici!