Metapneumovirusul uman, sau HMPV, este un virus respirator care provoacă o infecție a căilor respiratorii superioare, ca o răceală. Este un virus sezonier, care apare de obicei iarna și la începutul primăverii, asemănător cu RSV (virusul sincițial respirator), dar și cu virusul care cauzează gripa.
Cum se manifestă infecția cu HMPV
HMPV se răspândește cel mai frecvent de la o persoană la alta prin contactul apropiat cu o persoană infectată, prin intermediul secrețiilor de la tuse și strănut sau prin atingerea obiectelor, care au virusul pe ele.
Medicii atrag atenția că HMPV poate provoca afecțiuni la nivelul căilor respiratorii superioare și inferioare la pacienții de toate vârstele. Cu toate acestea, virusul este cel mai frecvent întâlnit la copiii mici și la vârstnici, la care este mai probabil să evolueze în bronșiolită, bronșită sau pneumonie.
Deși un istoric de astm, BPOC, emfizem sau alte boli pulmonare nu crește riscul de a contracta boala, odată infectate, aceste persoane pot avea simptome mai severe din cauza afecțiunilor pulmonare preexistente. Același lucru este valabil și pentru persoanele cu sisteme imunitare slăbite, inclusiv pacienții care urmează tratamente de chimioterapie sau cei aflați în perioada post-transplant de organ.
Majoritatea pacienților cu HMPV au simptome similare cu cele ale unei răceli, cum ar fi tuse, secreție nazală, congestie nazală (nas înfundat), durere în gât și febră. La cazurile mai severe pot apărea și respirația îngreunată însoțită de un zgomot persistent, dificultăți de respirație și chiar crize de astm.
Tratament și prevenire
Medicii recomandă un tratament care ameliorează simptomele, deoarece HMPV dispare de obicei de la sine, astfel majoritatea tratamentelor sunt fără prescripție medicală și au rolul de a controla durerea în gât și febra. Pentru pacienții cu tuse mai severe este posibil să fie nevoie de un inhalator temporar, care poate include un corticosteroid inhalat, un medicament anti-inflamator.
Chiar dacă nu există un vaccin pentru HMPV există mai multe modalități prin care puteți evita infectarea cu virusul. Medicii recomandă să vă spălați des pe mâini, să evitați locurile aglomerate și contactul cu persoane bolnave și să dezinfectați suprafețele cele frecvent atinse, cum ar fi clanțele, telefonul, tastaturi sau jucăriile celor mici. Dacă tușiți sau strănutați este important să vă acoperiți gura și nasul cu un șervețel sau cu partea interioară a cotului.
Situația globală
La sfârșitul anului 2024, Centrul chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a raportat o creștere semnificativă a infecțiilor respiratorii atribuite HMPV, reprezentând 6,2% din testele pozitive pentru boli respiratorii și 5,4% din spitalizări. Creșterea este notabilă mai ales în rândul copiilor sub 14 ani, ducând la aglomerarea spitalelor și la îngrijorarea publicului.
India a confirmat primele sale cazuri de HMPV în Bengaluru, implicând un băiat de 8 luni și o fetiță de 3 luni, ambii diagnosticați după ce au prezentat simptome respiratorii. Ministerul indian al Sănătății a declarat că aceste cazuri nu sunt legate de China și nu implică călătorii internaționale.
Ministerul Sănătății din Malaysia a recunoscut creșterea numărului de cazuri, dar a subliniat că HMPV nu este o boală nouă și sfătuiește populația să rămână vigilentă.
Agenția de Securitate Sanitară din Regatul Unit (UKHSA) a raportat o ușoară creștere a cazurilor de HMPV. Acest nivel este în concordanță cu activitatea tipică de iarnă și nu este în prezent un motiv de îngrijorare. Cele mai mari rate de pozitivitate au fost observate la copiii sub 5 ani. În rest, situația actuală pentru restul Europei nu indică o creștere neobișnuită dincolo de tiparele sezoniere.
Situația în România. Ce spune Ministerul Sănătății
„Nu este vorba despre niciun fel de noutate. Este vorba despre un virus care a fost identificat pentru prima dată în 2001 şi care este răspunzător pentru o bună parte din virozele respiratorii, mai ales în sezonul rece. Nu se face un diagnostic etiologic, pentru că marea majoritate a infecțiilor sunt banale, sunt pur și simplu răceli care apar mai frecvent la copii sau la persoanele cu vârste de peste 65 de ani. Uneori, ca la orice viroză, pot să apară și cazuri mai grave și atunci se face diagnostic etiologic.
Anul acesta a fost identificat prin metode de laborator un astfel de caz, cel de la Oradea, dar nu este nimic special, nu este vorba nici despre un virus important din China. Este vorba despre un virus care evoluează în mod obișnuit în această perioadă în emisfera nordică”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Vă amintim că miercuri, 8 ianuarie, o femeie de 67 de ani, internată la Spitalul Clinic Județean din Oradea, a fost diagnosticată cu virusul HMPV.
Experții în sănătate subliniază că, spre deosebire de COVID-19, HMPV este un virus cunoscut, iar cu o monitorizare adecvată a pacienților, simptomele ar trebui să fie ușor de gestionat, fiind similare cu cele ale unei răceli.
Trimite articolul
XMda voi faceti virusii si ai aruncati peste noi si apoi tot voi veniti cu “solutiie”. Niste ordinari si prieteni ai celui rau si mincinos