Măsurarea tensiunii arteriale este cea mai frecventă investigație clinică ce se face în cabinetul medicului cardiolog. Hipertensiunea arterială (HTA) este una dintre cele mai întâlnite boli cardiovasculare, afectând până la 45% din populația adultă a globului. În România, bolile cardiovasculare reprezintă principala cauza de mortalitate.
În majoritatea cazurilor, hipertensiunea arterială este asociată cu obezitatea, creșterea valorilor colesterolului sau a glicemiei serice. Toate acestea cresc riscul de a suferi mai târziu un infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral.
Măsurarea constantă tensiunii este esențială pentru a identifica acestă afecțiune, deoarece HTA poate fi asimptomatică până în stadiile mai avansate. Atunci când valoarea tensiunii depășește 140/90 mmHg, medicul poate recomanda monitorizarea pentru 24 de ore prin purtarea unui Holter TA (Tensiune Arterială). Acesta este un dispozitiv ce asigură înregistrarea valorilor tensiunii pe parcursul unei zile.
Dispozitivul este format dintr-o manșetă, care seamănă cu cea a aparatului de tensiune clasic, conectată în permanență la un aparat de înregistrare, care se poate purta la brâu. Pe parcursul zilei, Holterul înregistrează de mai multe ori tensiunea arterială, inclusiv în somn, ceea ce permite obținerea unor valori care pot arată prezența unei afecțiuni cardiace.
Datele sunt apoi descărcate pe calculator, iar medicul cardiolog le analizează. Tot el poate recomanda începerea unui tratament pentru hipertensiune arterială.
O altă investigație utilă este Holterul EKG. Aparatul poate permite stabilirea ritmului cardiac pe o perioadă de 24 sau 48 de ore. El presupune plasarea unor electrozi pe toracele pacientului. Electrozii sunt legați la un dispozitiv care se prinde cu o centură la brâu. Ei furnizează, la fel ca în cazul Holter TA, o electrocardiogramă extinsă pe parcursul unei zile.
Monitorizarea tensiunii sau a pulsului prin intermediul aparatelor Holter se pot realiza în cabinetul de cardiologie din cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara. Detalii despre programări, AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!