Fiecare dintre noi, dacă nu suferim de boli și suntem într-o stare de sănătate bună, putem dona timp de trei ori pe an. Un întreg proces de donare durează 90 de minute, timp în care donatorii trec printr-un triaj de măsurare a temperaturii, completează un formular și se înregistrează ca donator. Mai apoi se face un preconsult care constă în măsurarea glicemiei și tensiunii și consultul, pentru a stabili starea de sănătate. Mai apoi are loc donarea, care se încheie cu validarea donării și ridicarea adeverinței de donare.
Cei ce vor să doneze sânge în Timiș o pot face de luni până vineri, între orele 8 – 13, la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină de pe strada Martir Marius Ciopec nr. 1, lângă Spitalul Județean.Vă puteți programa la donare la centrul din Timișoara folosind aplicația Donorium, AICI și, mai nou, prin aplicația BlooDoChallenge, disponibilă atât pe Android, cât și pe iOS.
Campanie de conștientizare inițiată de studenți
În această perioadă, studenții din anul III de la specializarea Publicitate din cadrul UVT lansează campania „Punem lumea în mișcare”. Coordonați de cadrul didactic Silvia Fierăscu, șase studenți aduc în atenția publicului din online poveștile donatorilor care au salvat vieți prin exemplul lor și supraviețuitorilor care au avut nevoie de transfuzie. Totodată, studenții vor face o informare în online despre beneficiile donării de sânge.
Campania se derulează până în luna ianuarie, cu mesajul „Fii și tu erou. Donează și salvează.” Povești și infograficele utile vor fi postate pe pagina oficială de Facebook a centrului de transfuzie de la Timișoara, dar și pe Instagram.
Vă reamintim, oamenii se pot prezenta la donare și fără certificatul verde, așa cum precizează reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Timișoara. Pot dona și persoanele nevaccinate.
Pentru cei vaccinați există însă niște reguli: cei care s-au vaccinat cu Pfizer sau Moderna pot dona sânge la șapte zile de la remiterea ultimei reacții adverse sau la șapte zile de la vaccin/rapel în cazul în care nu au prezentat nicio reacție adversă; potențialii donatori care au fost vaccinați cu AstraZeneca sau Johnson & Johnson pot dona sânge la patru săptămâni de la vaccinare sau rapel, respectiv la patru săptămâni de la dispariția reacțiilor adverse.
Indicații înainte de donare
- Donatorii să nu prezinte simptomatologie infecțioasă (febră, tuse, dureri musculare, diaree)
- Să servească un mic dejun ușor (pâine cu gem, muesli, un iaurt)
- Să fii bine hidratat: cafea, 500 ml apă sau suc (exclus energizante)
- Să ai minimum 6 ore dormite (nu după tura de noapte, club sau antrenament epuizant
- Să nu consume alcool cu 72 de ore înainte, să aibă o alimentație săracă în grăsimi (fără alimente de tip fastfood, prăjeli; să nu consume nuci, alune, semințe)
Condiții de donare:
- vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani
- greutate peste 50 de kg
- puls regulat, 60-100 bătăi pe minut
- tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg
- să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale
- pentru femei: să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
- să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni, respectiv hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine
- donatorii să nu aibă sau să nu fi avut următoarele boli: TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste 6 dioptrii, cancer, hepatită de orice fel
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XAm donat anul asta de 3 ori.
Deci sangele nostru este bun daca nu sintem vaccinati, insa in rest dictatura nazista ne interzice drepturile
Nu-s vaccinat….