Pentru a vedea cât mai bine vasele de sânge periferice se poate utiliza investigația de tip angio CT de periferie. Astfel, specialiștii pot vedea în detaliu arterele periferice, pentru că acest CT oferă imagini de înaltă rezoluție ale structurii vasculare. Așa se pot identifica și preveni mai multe probleme de sănătate vasculară.
„Beneficiile Angio CT-ului sunt multiple. În primul rând, permite o evaluare detaliată a patologiei vasculare, oferind imagini clare și precise care ne ajută să identificăm problemele cardiace pe care le are un pacient. Apoi, trebuie spus că tehnica imagistică este non-invazivă, ceea ce înseamnă că pacienții nu vor trebui să treacă prin proceduri dureroase sau inconfortabile.
De asemenea, timpul de scanare este relativ scurt, reducând disconfortul pacientului. Nu în ultimul rând, cu ajutorul imaginilor detaliate, se pot planifica cu exactitate intervențiile chirurgicale sau tratamentele necesare, personalizând abordarea terapeutică pentru fiecare pacient”, spune dr. Antonina Nicolae – medic primar radiologie – imagistică medicală la Spitalul Clinic CFR Timișoara.
Pe lângă ajustarea tratamentului în funcție de nevoie pacienților, angio CT de periferie presupune un nivel scăzut de iradiere a pacientului decât angiografia clasică. De asemenea, oferă detalii precum localizarea, întinderea și gradul de afectare a sistemului vascular vizat.
„Este o tehnologie care ne permite să detectăm și să tratăm afecțiunile vasculare periferice într-un stadiu incipient, îmbunătățind semnificativ prognosticul și calitatea vieții pacienților. Folosind această tehnică, se pot evalua riscurile complicațiilor grave asociate cu bolile vasculare, de exemplu amputările sau infarctele”, mai spune dr. Antonina Nicolae.
Medicul de familie va decide dacă pacientul are nevoie de o astfel de investigație iar, pe baza unui bilet de trimitere, persoanele asigurate beneficiază de acest screening gratuit.
La Spitalul Clinic CFR din Timișoara se fac toate tipurile de angio-CT pentru a vizualiza circulația arterială cerebrală, coronariană, aorta toracică și abdominală cu ramuri emergente, angiografia vaselor regiunii cervicale, dar și cea a membrelor superioare și inferioare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!