Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, co-infecția cu coronavirus este stimulată și de varianta Omicron, iar în comparație cu varianta Delta, cele două au în comun anumiți receptori. Situația este mult mai întâlnită la persoanele cu probleme serioase de imunitate, virusul fiind prezent peste tot.
„Aceste virusuri circulă în momentul de față la nivel populațional și vedem foarte clar din datele științifice că imunitatea nu este încrucișată în totalitate. Adică faptul că ai trecut prin infecția cu Delta nu te protejează foarte mult de reinfecția cu varianta Omicron, și atunci există această posibilitate să faci co-infecție, cum numim noi. Ele sunt virusuri care, practic, competiționează pentru aceiași receptori, însă faptul că Omicron este mult mai infecțios, ele pot să genereze infecții simultan la aceeași persoană. Deci ne putem infecta. Și asta creează cel puțin pe gazdele imunodeprimate, adică la acele persoane care au probleme serioase de imunitate, pot să faciliteze, dacă vreți, recombinarea celor două virusuri și apariția unui virus care pot să aibă caracteristici diferite, în sensul în care Omicron știm că are în momentul de față o virulență intrinsec mai redusă, poate să se modifice”, a declarat Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă.
Potrivit medicului, planul autorităților este de a reduce numărul deceselor, mai ales că în ultimii doi ani numărul celor decedați a crescut foarte mult în contextul Covid. Și bebeluși s-au născut mult mai puțini.
Până acum au fost identificate în țară, la secvențieri, astfel de cazuri. Medicii atrag totuși atenția că valul V se poate prelungi tocmai din cauza apariției subvariantelor. Potrivit reprezentanților Institutului Național de Sănătate Publică, subvarianta BA.2 a tulpinii Omicron, mult mai contagioasă, a fost detectată în România. Deși tulpina Omicron a devenit dominantă, există încă și cazuri de varianta Delta și mai puțin din celelalte.
Subvarianta BA.1 reprezintă în prezent 98% din toate cazurile la nivel global, dar în Danemarca a fost înlăturată de BA.2, care a devenit tulpina dominantă în a doua săptămână a lunii ianuarie. Cazurile BA.2 au fost înregistrate și în Marea Britanie, Suedia și Norvegia, dar într-o măsură mult mai mică decât în Danemarca.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune despre varianta Omicron că are trei subvariante principale: BA.1, BA.2 și BA.3. La sfârșitul anului trecut OMS raporta că 99% din cazurile de COVID-19 pe care le-a secvențiat erau cauzate de subvarianta BA.1. Potrivit oamenilor de știință, subvarianta BA.2 are 28 de mutații unice comparativ cu BA.1 și 32 de mutații comune.
Trimite articolul
XNu-i nimic mai bagam ,,unul,, ca doar avem destul ca ne-a luat sa avem, nenea ala ,cel cu mititica la … Ameriica !! Asta ca sa moara de ciuda- gripa – care a fost intodeauna regina bolilor iernii !! Si pentru asta am supravietuit unii chiar si fara vaccin . Si de aia zic eu ca cei mai multi dintre cei vaccinati -unii din obligatie – nu vor sti niciodata daca au trecut prin boala cu ajutorul serului sau cu propriul sistem imunitar ! Asta fiincdca ne-au sperit asa de tare de aceasta boala incat nu am mai avut incredere in noi si ne-am lasat pe mana lor , Dupa primul vaccin si al doilea ,,ratat ,, era usor de inteles ca lucrurile nu sant in regula si multi s-au oprit din din cursa aceasta care nu se mai termina !!
-
Invata sa scrii corect! wow :))
-
Ce bati campii!
Nu ti-ai revanit dupa betia de aseara?
Multumim domniei dumneavoastre oentru aceste explcatii foarte clare.
Gheorghita… aoleooo… penalul asta s-a gasit sa de vreo explicatie cand nu stie ca inima si cordul sunt acelas lucru.Niste ordinari care au ajuns pe functii de conducere sa isi bata joc de oameni.
Gheorghita alt specialist ca Grindeanu. Avea nevoie Romania de a sa parere.
Bla,bla.Dictorita de la Oradea nu se lamenta, nu se vaicarea.A reparat toti pacientii.Arafat si Gheorghita se tavalesc pe jos.Dr bisnitar Tataru a fost cel mai Dubois produs al Medicinei romanesti din ultimul secol
Scoatetil la pensie pe Gheorghita. Poate-l bagati la anticipata pe caz de boala neurologica. Cred ca dupa pandemie intra in depresie pentru ca devine neimportant.
Sa vedeti cum va fi cand va aparea noua varianta de Covid…si valul 6.