Virusul West Nile este, conform medicilor, o cauza frecventă de boala febrila, fără afectarea sistemului nervos central. Ocazional, determină meningită aseptică și encefalită severă, în special în rândul vârstnicilor. Majoritatea pacienților au infecții care nu prezintă simptome evidente, ci doar ceea ce se numește „febra West Nile”.
Simptomele de infecție ușoară durează între 3 si 6 zile și includ febră, greață, vărsături, oboseală, dureri de cap, dureri de spate, articulare, dureri la înghițire, erupție cutanata, dureri oculare. Semnele mai severe de boală includ slăbiciune musculară, paralizie flască, fotofobie, convulsii, modificări ale funcțiilor cerebrale (cum ar fi confuzia, amnezia, dezorientare), probleme respiratorii și o erupție pe corp, maculo-papuloasă, la nivelul gâtului, trunchiului, brațelor sau picioarelor.
„Encefalita și sechelele neurologice sunt mai frecvente în rândul persoanele vârstnice, diabetice, cu hipertensiune arterială și cu afectare a sistemului nervos central. Pe lângă sechelele mai severe motorii și cognitive, altele mai ușoare includ tremor, anomalii minore ale capacității motorii și pierderea funcțiilor de execuție. Transmiterea de la femeile însarcinate la făt este posibilă. Diagnosticul este serologic și constă în detectarea anticorpilor de tip Imunoglobulina M (IgM). Scanările de tipul RMN arată modificări cerebrale la o treime dintre pacientii infectați”, spune Eduard Florescu, medic rezident în boli infecțioasela Spitalul „Victor Babeș” Timișoara.
Specialiștii spun că tratamentul recomandat este cu antitermice, antivomitive și calmante la formele ușoare de boală, iar cele mai grave necesită medicație adaptată în funcție de pacient. La bolnavii cu sechele neurologice este necesară recuperarea post infecție, de lungă durată, cu fizioterapie, terapie de vorbire și reabilitare cognitivă cu ajutorul unui neuropsiholog.
Prognosticul este unul bun pentru persoanele tinere, fără comorbidități asociate, dar persoanele cu imunitate scăzută pot avea o evoluție fulminantă a bolii, ce poate duce la deces sau pot dobândi o infecție persistentă a sistemului nervos central.
Citiți principiile noastre de moderare aici!