„Din cele peste 1 milion de comprimate de iodură de potasiu repartizate la nivelul județului Timiș, peste 327.000 au fost distribuite la farmaciile din județ. Până la această dată, 25 de comprimate au fost ridicate pe baza prescripției medicale. Această cifră este temporară și se așteaptă noi centralizări din teritoriu”, transmite Cornelia Bubatu, purtătorul de cuvânt al DSP Timiș.
Peste 1 milion de comprimate de iod au ajuns în depozitul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș pentru a fi distribuite populației, încă din luna martie.
Pentru a intra în posesia iodurii de potasiu 65 mg, cetățenii se vor adresa medicului de familie, care trebuie să le elibereze rețeta. În baza acesteia, farmaciile vor furniza comprimatele de iodură de potasiu 65 mg care le revin. Aceste pastile le primesc cetățenii români de până în 40 de ani.
Lista farmaciilor din țară care vor distribui pastilele poate fi consultată AICI. În Timiș sunt peste 50 de farmacii care vor avea comprimatele. Lista lor completă, AICI.
Atenție! Medicii specialiști ne avertizează că tabletele de iodură de potasiu nu trebuie luate „preventiv” și nici după ureche, întrucât pot face mai mult rău decât bine. Pentru a fi eficiente în cazuri de atac/accident nuclear, tabletele de iodură de potasiu se administrează în doze foarte mari, de aproape o mie de ori mai mult decât avem nevoie zilnic. În plus, aceste tablete sunt împărțite populației de către autorități în aceste cazuri excepționale. Tot autoritățile vor fi cele care vor îndruma cetățenii cum să ia pastilele în cazul unui atac nuclear.
Tabletele de iodură de potasiu protejează tiroida, nepermițându-i iodului radioactiv să pătrundă în ea, ceea ce scade riscul apariției de cancer de tiroidă pe termen lung.
Pe aceeași temă:
Farmaciile din Timiș unde se eliberează pastilele de iodură de potasiu, cu rețetă
Rafila: Pastilele cu iod se găsesc în farmacii. Populația nu a fost foarte interesată
LISTĂ. Farmaciile din Timiș unde se vor elibera pastilele de iodură de potasiu, cu rețetă
Administrarea iodurii de potasiu, în funcție de vârstă. Prioritare vor fi femeile gravide
Trimite articolul
XNu e interes scazut, doctorita mea de familie a zis ca nu a primit nicio directiva de cum sa dea retetele, de aceea nu a putut elibera nimanui, desi au fost interesati.
Romanii nu le vor asa ca statul s-a gandit ca poate le pot da cadou asa ca 1 milion de pastile s-au dus spre Moldova de peste Prut. Aia sunt si mai destepti decat noi deci cred ca le vor da la porci.
Nu e niciun interes scazut.
Ceea ce vedeti este doar efectul strategiei de comunicare. Introducand limita de varsta arbitrara de 40 de ani si netrimitand nicio directiva catre medicii prescriptori, au creat o penurie artificiala ca sa faca medicamentul mai dezirabil pentru prostime.
Capu face ,capu trage.In caz de accident nuclear se vor inghesuii ca oile la uruiala sa ia pastilele.Pina atuncea stau pe o ureche,chestie tipic carpatina.
-
Ghita,vino seara la portita sa ti le dau si pe ale mele.
Medicul de familie nu vrea sa imi elibereze reteta pentru motivul ca am probleme tiroidiene, desi pe prospectul tabletei nu este interzisa administrarea.
-
Daca ai hipertiroidie, medicul a facut foarte bine ca nu ti-a dat iod. Nu ai nevoie. In caz de accident, prin acumularea de iod radioactiv in tiroida, vei primi cel putin o parte din tratamet.
-
Mda, restul tratamentului consta in 2mc de pamant reavan, o lumanare pe piept si o cruce la capatai.
-