Conform reprezentanților ministerului, în perioada următoare, în spitalele coordonate de Ministerul Sănătății (în Timiș, spitalele publice se află sub coordonarea Ministerului Sănătății) vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi de Anestezie și Terapie Intensivă) și evoluția epidemiologică locală.
Mai mult, „în funcție de dinamica situației se va putea decide chiar interzicerea internărilor programate”, după cum au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.
Spitalele vor raporta zilnic in sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situația ocupării paturilor.
„Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât și pentru gestionarea corectă și eficientă a resurselor materiale și umane”, transmit cei de la Ministerul Sănătății.
În funcție de contagiozitatea cazurilor non-coronavirus se vor stabili spitalele de suport, in care să fie transferați pacienți din Spitalul de Boli Infecțioase. Într-o primă fază, Ministerul Sănătății recomandă ca spitalele de suport sa nu fie reprezentate de spitalele importante de urgență din zonă, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgente medico-chirurgicale.
„Centrul Operațional ne va furniza situația la zi toate informațiile utile și vitale pentru stabilirea măsurilor corecte pentru fazele epidemice în care ne aflăm. Vom cunoaște stocurile de medicamente, echipamente medicale și dezinfectanți existente la nivel național în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acțiunile pe care le derulăm pentru limitarea răspândirii infecției, numărul paturilor libere în secțiile de boli infecțioase și ATI, astfel încât să putem acționa coordonat”, a declarat ministrul Sănătății Victor Costache.
Citiți principiile noastre de moderare aici!