Pacienta de 59 de ani suferea de dureri mari, tratate ineficient cu morfină în doze considerabile, de aproximativ 18 luni. După operație durerile din braț au dispărut, pacienta putându-se mișca liber pentru prima dată, după mai bine de trei luni.
Scopul intervenției chirurgicale a fost de a controla durerea ireductibilă la o pacientă suferind de o tumoră invadând nervii brațului prin înteruperea preferențială a intrărilor periferice nociceptive (fibrele care transmit durerea) la nivelul măduvei spinării. Intervenția s-a desfașurat sub microscop operator, lucrându-se pe o profunzime de mai puțin de 5 milimetri, pentru a păstra intacte fibrele sensibilității tactile și ale motricității. Intervenția a avut loc în data de 30 noiembrie și a fost realizată de către de doctorul Andrei Brînzeu, în cadrul Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Județean Timișoara, condusă de doctorul Horia Pleș.
„Operația a durat 8 ore și a necesitat antrenament chirurgical specializat. Ea a fost inventată în Lyon în anii `70 de către Prof. Sindou și este utilizată constant în controlul durerilor în diverse situații critice atât în Franța cât și în Statele Unite. Dr. Brînzeu a petrecut mai mult de 10 ani în Spitalul Neurologic din Lyon fiind format direct de către Prof. Sindou în tratamentul tumorilor cerebrale dar și în ceea ce se numește Neurochirurgie Funcțională. Aceasta ramură asigură tratamentul chirurgical al durerilor – ca în acest caz – al epilepsiei, al bolii Parkinson sau al spasticității după paralizii atât la adulți cât și la copii. Întreg acest domeniu este slab acoperit în România cu foarte puțini specialiști, în special în domeniul tratamentului chirurgical al durerii sau al spasticității dar și al celorlalte ramuri ale Neurochirurgiei Funcționale”, transmit reprezentanții Spitalului Județean Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!