Glutenul este o proteină care se găsește în principal în grâu, orz și secară, produse prime mai ales în preparatele de panificație și patiserie.
Simptomele specifice la intoleranța la gluten sunt: problemele digestive (balonare, durere abdominală, flatulență, diaree) și chiar probleme de echilibru.
Și copiii dezvoltă astfel de intoleranță. La ei simptomele pot fi: dureri de stomac, diaree, vărsături și constipație. Pot apărea și: pierderea în greutate, iritabilitate, schimbări de dispoziție, deficiențe de vitamine și minerale.
De asemenea, până recent se considera că intoleranța la gluten este asociată cu boala celiacă. Boala celiacă este o boală cu mecanism autoimun și diagnosticul se stabilește prin analize de sânge și o biopsie intestinală. În cazul bolii celiace, simptomele pot fi: balonare, flatulență, dureri abdominale, diaree, scaune moi, constipație, scădere inexplicabilă în greutate, furnicături, amorțeli la nivelul mâinilor sau picioarelor, infertilitate, iritabilitate, întârzierea creșterii/înălțime mică, dureri articulare, oboseală, afte bucale, defecte de smalț dentar, oase fragile, fracturi, lipsa inexplicabilă a menstruației.
Alergia alimentară implică sistemul imunitar care reacționează la aceste alimente. Oamenii sunt nevoiți să renunțe la alimentele cu gluten din mesele de zi cu zi.
În plus, medicii specialiști le vor prescrie și tratament. Spre deosebire de persoanele cu boala celiacă, persoanele cu sensibilitate la gluten nu prezintă niciun risc de leziuni intestinale, sau absorbție defectuoasă de nutrienți.
Citiți principiile noastre de moderare aici!