Cele mai frecvente 5 tipuri de cancer care ucid bărbații sunt, în ordinea frecvenței, cancerul pulmonar, hepatic, stomacal, colorectal și de prostată. La femei, cele mai frecvente tipuri de cancer care ucid sunt: cancerul de sân, pulmonar, colorectal, de col uterin și de stomac.
Consumul de tutun este cel mai important factor de risc pentru cancer și este responsabil pentru aproximativ 25% din decesele cauzate de cancer.
Principalii factori de risc, sunt, conform specialiștilor:
Tutunul. Fumul de tutun conține peste 7000 de substanțe chimice, cel puțin 250 sunt cunoscute a fi dăunătoare și cel puțin 69 sunt cunoscute că provoacă cancer. La nivel mondial, consumul de tutun ucide peste 8 milioane de oameni în fiecare an, din cauza cancerului și a altor boli.
Inactivitatea fizică, factorii dietetici, obezitatea și supraponderalitatea. Excesul de greutate și obezitatea sunt legate de multe tipuri de cancer, cum ar fi esofag, colorectal, sân, endometru și rinichi. Activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale sănătoase și o dietă sănătoasă pot elimina riscul. Excesul de masă corporală a fost responsabil pentru 3,4% dintre cazurile de cancer în 2012, inclusiv 110.000 de cazuri de cancer de sân pe an.
Consumul de alcool este un factor de risc pentru multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul de cavitate bucală, faringe, laringe, esofag, ficat, colorectal și sân. Riscul de cancer crește odată cu cantitatea de alcool consumată. În 2016, cancerele cauzate de alcool au fost estimate a fi responsabile pentru 400.000 de decese în întreaga lume, predominant în rândul bărbaților.
Infecțiile care cauzează cancer, cum ar fi hepatita și virusul papiloma uman (HPV), sunt responsabile pentru până la 25% din cazurile de cancer. Sunt disponibile vaccinuri pentru virusul hepatitei B și unele tipuri de HPV și pot reduce riscul de cancer de ficat și, respectiv, de col uterin.
Poluarea mediului. S-a estimat că poluarea aerului exterior a contribuit la 4,2 milioane de decese premature la nivel mondial în 2016, dintre care 6% au fost decese cauzate de cancer pulmonar. În plus, aproape 4 milioane de oameni mor prematur din cauza bolilor cauzate de poluarea aerului casnic din cauza gătitului cu combustibili solizi și kerosen.
Radiațiile. Expunerea la toate tipurile de radiații ionizante crește riscul apariției diferitelor tipuri de malignitate, inclusiv leucemie și o serie de tumori solide. Radiațiile ultraviolete (UV), și în special radiațiile solare, sunt cancerigene pentru oameni, provocând toate tipurile majore de cancer de piele, cum ar fi: carcinomul bazocelular (BCC), carcinomul cu celule scuamoase (SCC) și melanomul. Trebuie evitată expunerea excesivă la soare și se recomandă folosirea de protecție solară și îmbrăcămintea de protecție. Dispozitivele de bronzare care emit UV sunt acum clasificate ca fiind cancerigene pentru oameni pe baza asocierii lor cu cancerele de melanom de piele și oculare.
Parlamentul României a decis constituirea unui grup de lucru pentru realizarea unui Plan Național de Combatere a Cancerului care să corespundă nevoilor pacienților oncologici din țara noastră. Principalele direcții sunt investițiile în tratamente actualizate și sistemul de sănătate, dar și o legislație care să permită pacienților să aibă acces rapid la servicii.
Planul Național de Combatere a Cancerului poate fi studiat AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!