În plină pandemie de coronavirus, TION răspunde celor mai frecvente întrebări în legătură cu COVID-19. Informațiile și datele provin de la Ministerul Sănătății, de la grupul de Comunicare Strategică și de la Organizația Mondială a Sănătății, toate fiind centralizate în acest articol. Vă invităm, de asemenea, dacă aveți întrebări să le adresați printr-un comentariu lăsat mai jos.
Ce este coronavirusul?
Noul coronavirus care provoacă COVID-19 este un virus care din categoria ”coronavirusurilor”. Denumirea de coronavirus provine de la aspectul acestuia, similar cu o coroană solară.
Există mai multe tipuri de coronavirusuri umane, inclusiv unele care cauzează în mod curent infecții ușoare ale tractului respirator superior (răceli). COVID-19 e o boală nouă, cauzată de un coronavirus nou, care nu a fost descoperit anterior la oameni.
*SARS și MERS au fost provocate tot de coronavirusuri.
Care este sursa noului coronavirus?
Coronavirusurile sunt o familie virală numeroasă. Unele pot cauza boli la om, pe când altele, precum coronavirusurile canine sau feline, infectează doar animalele. Rareori unele coronavirusuri care infectează animalele au făcut tranziția la om, putând fi transmise mai departe de către acesta. Asta se suspectează că s-a întâmplat în cazul virusului care cauzează COVID-19. Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul Respirator Sever Acut (SARS) sunt alte două exemple de coronavirusuri care au trecut de la animal la om.
Cum se transmite acest virus?
Transmiterea de la persoană la persoană
- Între oameni care sunt în contact apropiat unul cu celălalt (la o distanță de cca. 1,5 – 2 m).
- Prin stropi respiratorii produși atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Acești stropi pot ajunge ușor în gura sau nasul celor din preajmă sau chiar pot fi inhalați în plămâni.
Infectarea prin atingerea unor suprafețe contaminate
- E posibil ca o persoană să devină purtătoare de COVID-19 în urma atingerii unei suprafețe sau a unui obiect care a fost contaminat și apoi să-și atingă gura, nasul sau chiar ochii, dar se consideră că nu acesta este modul principal de transmitere.
Cât de ușor se transmite coronavirusul?
Ușurința cu care un virus trece de la o persoană la alta poate varia mult. Unele virusuri sunt puternic contagioase (se transmit foarte ușor), precum pojarul, în timp ce alte virusuri se transmit în ritm mai lent. Un alt factor de control îl constituie posibilitatea de a opri sau încetini contagiunea unei mase mari de oameni. Virusul care cauzează COVID-19 pare a se transmite extrem de rapid și îndelungat în comunitate.
Poate fi cineva contagios chiar dacă nu are niciun simptom specific COVID-19?
Cei mai contagioși se consideră a fi cei care au cele mai puternice simptome (cei în starea cea mai gravă). Unii pot fi contagioși și înainte să manifeste simptomele bolii. În cazul COVID-19 s-au raportat astfel de cazuri.
Care sunt simptomele?
Simptomele de mai jos au fost raportate în cazul persoanelor confirmate cu infecția COVID-19, având intensitate diferită, de la cele ale unei simple răceli, până la stări grave care au condus la deces. Simptomele menționate mai jos se pot instala în cca. 2-14 zile de la data expunerii la virus:
- Febră.
- Tuse seacă.
- Insuficiență respiratorie (dificultate în respirare/senzație de sufocare).
Unele persoane pot să fie infectate, dar nu dezvoltă niciun simptom și nu se simt bolnave. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) își revin după ce au fost afectați de boală fără a avea nevoie de tratament special. Circa 1 din 6 persoane care au COVID-19 dezvoltă forme severe ale bolii și au dificultăți în respirație. Persoanele în vârstă și cei cu probleme medicale anterioare, precum tensiune arterială mare, probleme cu inima sau diabet au șanse mai mari să dezvolte o formă severă a bolii.
Cât durează infecția cu COVID-19?
Durata infecției variază de la om la om și la fel poate varia decizia de a elibera pe cineva din spital, carantină sau izolare. Eliberarea se face de la caz la caz în funcție de decizia personalului medical și a specialiștilor în prevenția răspândirii bolilor infecțioase. Decizia se ia pe baza simptomatologiei și testelor de laborator.
Directivele Centrului de Control și Prevenția al Bolilor (CDC) din SUA subliniază trei criterii pentru eliberarea din carantină:
- Pacientul nu are febră (fără a fi folosit medicamente ce reduc febra)
- Pacientul nu are tuse sau alte simptome fizice
- Pacientul a ieșit negativ la cel puțin două teste de exsudat faringian consecutive, luate la distanță de 24 de ore.
O persoană eliberată din izolare e considerată ca fiind necontagioasă, neprezentând risc de infecție pentru alții.
Cine este cel mai expus contractării noului virus?
Din datele disponibile până acum, persoanele cele mai expuse la o îmbolnăvire gravă cu COVID-19 sunt persoanele în vârstă și persoanele bolnave cronic de diabet, boli pulmonare, boli cardiace inclusiv hipertensiune.
Ce pot face pentru a mă proteja de contaminare?
- Spălați‐vă mâinile des;
- Evitați contactul cu persoane care suferă de infecții respiratorii acute;
- Nu vă atingeți ochii, nasul și gura dacă nu aveți mâinile igienizate;
- Acoperiți‐vă gura și nasul când strănutați sau tușiți;
- Nu luați medicamente antivirale sau antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul;
- Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
- Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
- Sunați la 112 dacă aveți febră sau tuse și v‐ați întors din zone afectate de COVID-19
Cum pot ieși din casă pe perioada stării de urgență?
Puteți citi mai multe detalii despre acest subiect AICI. Pentru a ieși din casă trebuie să aveți asupra dvs. fie o adeverință de la angajator, fie o declarație pe proprie răspundere care să ateste că deplasarea dvs. este absolut necesară.
Declarațiile pot fi prezentate:
- tipărite
- scrise de mână
- în format electronic (pe telefon, tabletă sau alt dispozitiv similar)
Trimite articolul
XAs propune ca masinile politiei care fac patrulare sa inregistreze audio un material de propaganda care sa ii roage pe oameni sa stea in casa. Acest mesaj ar trebui sa aiba introdus si un mesaj patriotic, la interval de timp sa se intoneze si imnul national astfel incat oamenii sa constientizeze faptul ca trebuie sa stea in casa pentru propria siguranta si pentru siguranta celor dragi si pentru supravietuirea noastra fizica. Altfel , cu amenzi si masuri de forta efectul va fi contrar, ba mai mult vor percepe actiunile actuale ca o agresiune!
-
Are logica ceea ce zici si e o idee buna.
-
Nu sunt de acord.Se creeaza mai multa panica!!!Si n plus eu vreau liniste ,nu circ.
Dintre persoanele vindecate la Timișoara ,câte sunt diabetice ?