Starea ficatului poate fi afectată inclusiv de tratamentul îndelungat de chimioterapie sau medicamente hepatotoxice, iar monitorizarea stării de sănătate a acestui organ este foarte importantă. Un nou aparat, care a intrat de curând în funcțiune la centrul OncoHelp din Timișoara, permite vizualizarea stării ficatului fără a fi nevoie de intervenții dureroase, care să dureze mult – precizia fiind una foarte mare. Noul fibroscan poate arăta cum se manifestă „farmacia organismului” la tratament și evoluția organului în funcție de afecțiunile deja existente. Și pacienții oncologici sunt vizați pentru astfel de investigații, spun specialiștii.
„Folosim aparatul pentru a monitoriza starea ficatului după un tratament îndelungat de chimioterapie sau medicamente hepatotoxice ori pentru a vedea cum se manifestă ficatul sub un tratament antiviral. Cele mai importante informații sunt oferite, însă, pentru evaluarea gradului de steatoză hepatică, acel «ficat gras». Aceasta ne indică, de exemplu, și posibilitatea de a dezvolta o forma de diabet”, spune dr. Răzvan Diaconescu, medic primar gastroenterolog Asociația OncoHelp Centrul de Oncologie OncoHelp.
Există anumite patologii specifice ficatului care pot pune în pericol funcționarea corectă a acestuia. Un exemplu este steatoza hepatică sau „ficatul gras”, care este o afecțiune caracterizată de acumularea excesivă de grăsime în celulele hepatice. Aceasta poate evolua către stadii mai avansate, cum ar fi steatohepatita non-alcoolică și fibroza hepatică.
Prin fibroscan, pacientului i se poate comunica rapid dacă suferă de vreuna din maladiile hepatice. Scanarea se face prin ultrasunete care identifică elasticitatea țesutului. Practic, se măsoară gradul de rigiditate, furnizând date precise privind fibroza și afectarea hepatică și nu mai este nevoie de biopsie.
„E un aparat care înlocuiește clasica biopsie hepatică, în care se introducea un ac pentru a scoate un fragment din țesutul hepatic și pentru a-l analiza ulterior. E un aparat non invaziv. Principiul se bazează pe emiterea unei unde mecanice la nivelul ficatului și, în funcție de viteza cu care întoarce acesta undă, este cuantificată fibroza hepatică. Cu cât ficatul este mai dur, cu atât unda se va întoarce mai repede. Dacă ficatul este în limitele normale, unda se va întoarce mai încet”, mai spune dr. Răzvan Diaconescu, medic primar gastroenterolog Asociația OncoHelp Centrul de Oncologie OncoHelp.
Un lucru foarte important de știut este că investigația de tip Fibroscan se poate face gratuit, în baza unei trimiteri de la medicul de familie, în urma unei programări la call-centerul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.
Citiți principiile noastre de moderare aici!