”În vremuri de schimbare, cei care continuă să învețe moștenesc lumea. Cei care au învățat și se opresc acum din învățare, se vor găsi perfect echipați pentru o lume care nu mai există” – Andy Szekely.
1. Vezi, ce amintiri își construiești în aceste zile?
Trăim o vreme despre care se vor scrie cărți, se vor ecraniza numeroase filme. Trăim o vremea și pentru noi amintiri… Tu, ce amintiri vrei să-ți făurești? Este o vreme numai bună să-ți activezi simțurile și să-ți construiești și amintiri frumoase. Ceva bun de mâncare, o melodie pe care o asculți, un ritual pe care-l instalezi acum, poate privești cerul înstelat noaptea sau îți dai voie să te joci…
”Adevărata artă a memoriei este atenția” – Meik Wiking.
Atenția poate fi simplu definită ca o curiozitate sinceră a ce se întâmplă cu tine, în corpul tău și în mintea ta, chiar acum! Cum te simți? Sunt atentă și te îndemn și pe tine să fii! Fii atent la cum te simți, la oamenii dragi din jur, la proiecțiile asupra lor, la vorbele și gândurile ce le îndrepți către ei. Cum e gândul tău, admirativ, critic, este rău sau bun?
Viața începe atunci când ne pornim să fim atenți, spune neuroștiința. Atenția focalizată spre a fi cât mai prezenți în viețile noastre, ducând o viață conștientă, relații armonioase cu cei din jur și cu noi înșine, toate facilitează o integrare neuronală, baza fundamentală a unei autoreglări sănătoase a minții. Sunt relatări susținute științific, despre atenție și bunătate, sunt multe cercetări în domeniul neuroștiinței ce surprind neurofiziologia, adaptarea și evoluția.
Einstein spunea că noi, oamenii, avem de răspuns la o întrebare, poate cea mai importantă: alegem să trăim într-un univers prietenos sau într-unul ostil? Sau, mai bine zis, alegem felul în care gândim, alegem felul în care răspundem la ceea ce ni se întâmplă, noi alegem să vedem frumosul sau urâtul din jurul nostru. Și, aceste alegeri se transformă încet-încet în realitatea noastră.
Fără nici o îndoială cele mai fericite zile sunt despre relații cu oameni, despre seminificația acordată lucrurilor simple și firești. Relațiile cu cei apropiați, cei pe care i-am iubit, pe care-i iubim, pot fi dulci-amărui. Aceste amintiri ne și construiesc ca oameni, ele dau sens vieții noastre. Este firesc să fie astfel, dulci-amărui…
Amintirile nostre sunt și în relația pe care o avem cu propriul corp, cu natura sau cu lumea, sunt și acestea numitori comuni când ne gândim la amintirile fericite. Fii atent la simțurile tale: miros, gust, văz, pipăit… Gătește și bucură-te de gust! Privește cerul înstelat seara târziu și ține pe cineva de mână strâns, dacă ești aproape de cineva…
2. Focus pe rutina, pe obiceiuri, pe obișnuițe și deprinderi!
Tu, cum îți petreci vremea? Era ceva ce îți doreai să implementezi în rutina zilnică? Ei bine, iată momentul oportun pentru a face asta, chiar acum! Doar 40% din acțiunile noastre de peste zi reprezintă decizii conștiente, cei de la Universitatea Duke au realizat un studiu pe acest subiect, iar concluzia este cumva surprinzătoare. Atât de puține alegeri conștiente într-o zi, peste jumătate din acțiunile noastre fiind deprinderi, pe care le realizăm inconștient, fără să mai reflectăm sau să analizăm anumite situații.
Putem folosi acest timp pentru a reflecta asupra obișnuințelor noastre, asupra comportamentului nostru și putem analiza alegerile pe care le vom face de aici înainte. Crearea unei noi rutine poate oferi un sentiment de ordine și normalitate.
Putem folosi acest timp nesigur pentru a învăța, dezvălui, relaxa, concentra, crea, a mânca mai sănătos, a citi, a medita, a lucra la acea idee de afaceri și
a participa sau a crea un curs online. Toate lucrurile pe care ne-am spus că vrem a le face cândva, dar nu am avut timpul necesar, acum e rândul lor!
Folosiți acest timp pentru a face alegeri conștiente care vor aduce alinierea vieții cu felul în care vă doriți să fie. Este important să aveți o rutină pentru a evita senzația de zile care se contopesc într-una, neurofiziologic avem nevoie de structură și organizare.
Crearea unei noi rutine poate oferi un sentiment de ordine și normalitate. Nu uitați să mâncați bine, să vă mențineți hidratat, să faceți orice formă de mișcare și să rămâneți activi. Deschide ferestrele, inspiră aer curat…
Lăsați timpurile actuale să vă construiască mai puternici și mai buni, ca oameni!
Două soluții pentru criză, ca timpul să treacă cu sens, iar perioada să fie de creștere: vezi de ritualurile tale și, amintește-ți, construiește amintiri frumoase în aceste vremuri istorice, cumva…
Trimite articolul
Xaberatia asta de stare de urgenta e un precedent periculos. la fiecare stranut, guvernul are impresia ca ne va tine luni de zile in case din nou. razboiul civil este inevitabil daca se continua asa
-
@tibi, înțeleg într-un fel ce spui… ce sugestii ai tu, constructive, în aceste vremuri? ce poți spune semnificativ, în ajutorul tău și al nostru, cei din jurul tău?
Se joaca cu libertarea si bani oamenilor inventatorii corona ,folosesc aceasta asa zisa pandemie ca paravan pt jocurile politico-economice globale.La oameni poti sa le ei multe chestii dar cand e vorba de libertate e grav…daca se continua se va ajunge la confruntari…dar poate asta e scopul acestei abureli atat de fortat mediatizate …sa declanseze un razboi civil
9+1 cum suna ? Si-o freza NOUA ??? 🙂
ATIT stiu sunt sub-produsul lor …
Facturare euro e laser letal in the car MARE DE TOT for a summer how on earth no clue
A început ca-n copilărie o POLUARE O fi fost chemical, brother ?
Media SAT face diferenta !
Dar, cu toată stima, ați fost in șomaj tehnic ??? Ce ați așteptat ? Sa sape alții la temelia ARN- ului Covid ului 19 ? Că, de ex, pe mine asta m-a preocupat (in timp ce găteam, reparam cate o țeavă etc etc).
In fine…nu că n- as înțelege ce vreți să ziceți dar, sincer, nu va vad in acest domeniu ….semiartistic, sa zicem, așa că ascultați – mai bine: căutați cursurile de chimie, biologie etc. și poate compuneți ceva mai util – ca de exemplu un plan de lecții de științe ale naturii, pe care să îl înaintați Ministerului Educației. Acum nu vorbesc ironic, dar e păcat să vă risipiți așa, și imoral să folosiți persuasiunea ținând cont de slăbiciunilor unora.
In fine, toate cele bune !