Cu aproape 1.900 de medici ATI în toate județele țării, în unele dintre acestea nu sunt nici măcar zece cadre medicale specializate în aceste secții. Se întâmplă la Călărași (trei), Dâmbovița (opt) sau Giurgiu, Tulcea și Ilfov, care au cu câte șase. Județul Timiș stă relativ bine, are 147 de specialiști pe ATI. Cei mai mulți medici specializați în terapie intensivă sunt în București (523), conform unor date centralizate în luna septembrie de Conducerea Medicilor din România la cererea news.ro.
Conform analizei colegilor din București, județul Timiș se află pe locul 3 în ceea ce privește numărul de medici specializați pe ATI, după Cluj și București. Președintele Societății Române de ATI, Dorel Săndesc, explică, tot pentru news.ro, cum fenomenul nu este generalizat doar în România, ci în întreaga lume.
„Deficitul de personal reprezintă cea mai mare provocare, mai mare decât chiar dotarea secțiilor de ATI. (…) Se spune acum foarte mult «Haideți la luptă, tovarăși, să creștem numărul de paturi!», este nevoie de paturi ATI, tot timpul s-a spus că este nevoie de paturi ATI și de ce nu sunt destule paturi ATI pentru pacienții Covid”, a spus Săndesc pentru news.ro.
Analiza completă o găsiți AICI!
editor Dan Oancia
Trimite articolul
XMulti, dar … foarte buni. Cam ce rata de supravieturire are omul ajuns in ATI? 0.001% sa plece de acolo pe picioarele lui? Noroc ca are oancea lumanari pentru toti
Si prin ce firma lucreaza ? Ca angajati nu sunt atia …
cati locuitori la fiecare medic ATI sunt in astea 3 regiuni: Cluj 739mii/165, Timis 756mii/147, Bucuresti 2200 mii/523 adica 4.47mii, 5.1mii, 4.2mii. tinand cont ca bucurestiul sigur deserveste multe cazuri aduse din tzara si imprejurmi, si in special multe cazuri grave, ca jud cluj a cam fost invadat in ultimii ani mai mult decat timisul si populatia reala e mai mare, cred raportul e tot pe acolo.
Important in analiza din link si nementionat in articol e de fapt lipsa a 30% din necesar, dar n-au votat romanii pe unul care le zicea la medici sa plece sa -si caute un rost, si care a taiat salariile medicilor dupa ce romania cica “refuza sa intre in criza” din 2008? Acum n-avem in prim ministru care declara mandru de el ca “sanatatea si educatia nu sunt prioritare”. Si sa nu uitam tentativele de privatizare smurd, ori mai recent propaganda pentru privatizarea sanatatii prin “finantarea urmeaza pacientul”, marirea numarului de paturi la privat in detrimentul celui de la stat, privat care in perioada covid doar a luat gramezi de bani pe teste etc.
Noroc cu ciuma rosie ca a marit salariile medicilor sa mai franeze exodul, chiar de la ATI se pleca pe capete, bariera de limbaj era mai mica.
cam asa functioneaza democratia emotionala cu sloganuri si fumigene.