Medicii Spitalului CFR Timișoara amintesc că OCT nu folosește raze X și nu este nociv pentru pacient. În timpul procedurii, pacientul trebuie să stea nemișcat timp de aproximativ 30 de secunde și să fixeze, cu fiecare ochi pe rând, un punct pe ecran în timp ce aparatul analizează structurile oculare.
Această investigație poate fi recomandată de optometrist sau oftalmolog când pacienții ating o anumită vârstă la care sunt predispuși la afecțiuni oculare, în funcție de capacitatea vizuală și de antecedentele familiale.
Investigația OCT oferă imagini clare ale structurilor oculare interne, ale retinei și nervului optic. Printre tulburările oculare care pot fi diagnosticate prin intermediul unui OCT se numără glaucomul și degenerescența maculară cauzate de vârstă, mai spun medicii.
Astfel, există mai multe tipuri de investigații OCT:
- OCT de nerv optic, care facilitează diagnosticul precoce al glaucomului prin măsurarea grosimii stratului de fibre nervoase la nivelul papilei, principalul factor care demonstrează afectarea glaucomatoasă.
- OCT retinian, care reprezintă metoda de explorare a maculei, zona centrală a retinei unde se formează imaginea. Este utilizată atât pentru diagnosticul, cât și pentru urmărirea răspunsului la tratament în boli precum edemul macular din boli cum ar fi degenerescența maculară legată de vârstă, diabet, post-traumatisme, afecțiuni vasculare, tumorale sau inflamatorii.
- Aparatul mai dă posibilitatea fotografierii de pol anterior, prin care se realizează o fotografie a structurilor anterioare ale ochiului – conjunctivă, cornee, iris. O altă utilizare este pentru retinofotografie, prin care se realizează o fotografie a întregului fund de ochi.”, informează dr. Georgiana Suta, medic primar oftalmolog la Spitalul CFR Timișoara.
În cadrul Ambulatoriului Spitalului CFR Timișoara se află un cabinet de oftalmologie care are in dotare un OCT (tomograf în coerență optică).
Citiți principiile noastre de moderare aici!