Un abces pulmonar este o cavitate plină de material purulent în plămân, înconjurată de țesut inflamat. De obicei, acesta rezultă din aspirația în plămâni a bacteriilor care trăiesc în mod normal în faringe sau în cavitatea bucală, în special în șanțul gingival, ceea ce duce la o infecție. Abcesul pulmonar poate fi dificil de tratat și poate pune viața în pericol.
Medicii Spitalului Victor Babeș ne prezintă câteva simptome ale acestei infecții:
- febră
- transpirație
- tuse
- dispnee (respirație grea, senzație de lipsă de aer)
- astenie (stare de oboseală)
- inapetență (lipsa poftei de mâncare)
- scădere ponderală
Conform asist. univ. dr. Hogea Patricia, medic specialist pneumolog, există anumiți factori care pot favoriza apariția acestei infecții, cum ar fi sexul masculin, vârsta avansată, alcoolismul, consumul de droguri, infecții dentare sau parodontale, tulburări neuromusculare și prezența unor alte boli respiratorii.
Există mai multe cauze care pot duce la abcesul pulmonar, cum ar fi:
- imposibilitatea de a tuși
- sănătate orală precară
- deficiențe la nivelul sistemului imunitar
- căi respiratorii blocate
- diseminare prin sânge
- infectare directă prin plăgi deschise
„Diagnosticul pozitiv se stabilește prin coroborarea simptomatologiei (expectorare purulentă, urât mirositoare, stare infecțioasă) cu modificările imagistice, biologice și bacteriologice.
Managementul abcesului pulmonar presupune administrarea tratamentului farmacologic, cât și aplicarea măsurilor non-farmacologice. Antibioterapia reprezintă elementul central al tratamentului, fiind necesară administrarea unor antibiotice cu spectru larg datorită prezenței florei polimicrobiene. Alegerea antibioticului trebuie orientată pe cât posibil după rezultatele examenului bacteriologic. Durata optimă de administrare a tratamentului antibiotic nu este stabilită cu exactitate, însă în general se administrează timp de 4 – 6 săptămâni.
Asociat, se administrează simptomatice – expectorante, antalgice, antipiretice, vitaminoterapie, soluții de reechilibrare hidro-electrolitică. Drenajul postural este la fel de important ca antibioterapia în managementul abcesului pulmonar, fiind indispensabilă asocierea acestor măsuri terapeutice în conduita acestor pacienți” , explică asist. univ. dr. Hogea Patricia, medic specialist pneumolog la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
În cazurile în care infecția depășește 6 cm și nu mai răspunde la antibioticele administrate, intervenția chirurgicală rămâne singura soluție. Operația poate constă prin drenarea colecției prin intermediul unui tub toracic sau rezecția chirurgicală a abcesului pulmonar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!