Peste 2,5 milioane de români suferă de alergie la ambrozie. În timpul sezonului de ambrozie, o singură plantă poate elimina polen în aer care poate fi purtat de vânt până la trei km. Evitarea totală a acestui polen este aproape imposibilă, dar medicii Spitalului Victor Babeș menționează câteva modalități care pot reduce expunerea și intensitatea simptomelor:
- Urmăriți un calendar polinic
- Evitați să ieșiți în aer liber în orele de vârf ale zilelor călduroase
- Păstrați ferestrele închise
- Schimbați des hainele și spălați-vă pe față și mâini după ce ați fost afară
- Nu uscați rufele afară
Dr. Bianca Matiș, medic alergolog, ne informează că principalele simptome sunt nasul înfundat, rinoreea, strănuturile în salve, mâncărimea pielii și iritația pleoapelor sau conjunctivită. În unele cazuri, ambrozia poate declanșa crize moderat-severe de astm și iritații cutanate.
Diagnosticul alergiei la ambrozie se realizează prin teste cutanate sau teste de sânge, care determină dacă există anticorpi specifici polenului de ambrozie.
Medicii spitalului descriu formele disponibile de tratament pentru această alergie:
- Medicație: Antihistaminicele, corticosteroizii nazali sau decongestionantele pot fi prescrise pentru a ameliora simptomele.
- Imunoterapia: Acest tratament pe termen lung presupune expunerea treptată a pacientului la alergeni în doze controlate, pentru a reduce sensibilitatea la polenul de ambrozie.
„Pentru majoritatea persoanelor cu simptome frecvente, steroizii nazali sunt cel mai bun tratament. Dacă simptomele sunt mai ușoare, poate fi suficient un antihistaminic oral. La recomandarea medicului, începeți să luați medicamente cu 2 săptămâni înainte de începerea sezonului de înflorire a ambroziei”, transmite dr. Bianca Matiș, medic alergolog la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
Una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a răspândirii polenului de ambrozie este identificarea și distrugerea planetelor de către autoritățile locale înainte ca acestea să își elibereze polenul.
Trimite articolul
X“Una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a răspândirii polenului de ambrozie este identificarea și distrugerea planetelor de către autoritățile locale înainte ca acestea să își elibereze polenul.”
HA HA HA ! Autoritatile trebuie doar sa ii amendezi pe cocalarii cu terenurile pline de ambrozie !!!
-
Mai este o varianta: asa-zisele autoritati sa taie/elimine ele ambrozia, de pe terenurile virane (daca proprietarii nu au efectuat demersuri in urma notificarii prealabile), iar ulterior sa le trimita proprietarilor direct amenda si factura de plata pentru serviciile prestate pentru comunitate. Doar ca varianta asta se aplica in tarile dezvoltate si civilizate, nu in Romania.