Potrivit specialistului de la Spitalul „Victor Babeș”, evaluarea cardiacă prin tehnica de rezonanță magnetică este o metodă complet non-iradiantă și non-invazivă, care ajută la obținerea unor imagini complexe și detaliate legate de morfologia, funcționalitatea și elementele structurale ale inimii.
„Printre avantajele acestei tehnici imagistice se numără: acuratețea crescută în diagnosticarea diverselor patologii cardiace realizarea unor investigații de o rezoluție înaltă, care nu depind de tipul constituțional al pacientului examinat, precum și lipsa expunerii la radiații ionizante, permițându-se astfel folosirea IRM cardiac ori de câte ori este necesară în monitorizarea pacientului cardiac.
Un alt avantaj important este obținerea unor imagini de o calitate superioară, comparativ cu ecografia cardiacă sau computer tomografia, în special în investigarea funcționalității, morfologiei aparatului cardiovascular. Substanța de contrast folosită în cadrul examinărilor de tip IRM este mult mai bine tolerată de către pacient comparativ cu cea necesară unei investigații de tip computer tomograf, iar efectele adverse sunt mai reduse”, spune asist. univ dr. Emil Stoicescu.
Când se indică realizarea unui IRM de cord
În primul rând, realizarea unui IRM de cord este indicată în evaluarea unor malformații congenitale sau dobândite ale inimii, studierea anatomiei și fiziologiei aparatului cardiac, diagnosticarea cardiomiopatiilor, valvulopatiilor, a bolilor endocardului, miocardului, epicardului și a pericardului, precum și identificarea unor formațiuni tumorale, potrivit asistentului universitar.
„De asemenea, investigația ajută la studierea diferitelor forme de aritmii cardiace, evaluarea funcționalității miocardului și cuantificarea fibrozei după un infarct miocardic. Nu în ultimul rând, permite monitorizarea pre și post-operatorie pentru intervenții la nivelul cordului sau a aparatului cardiovascular, precum și la evaluarea parametrilor de severitate în cazul pacienților diagnosticați cu insuficiență cardiacă”, mai precizează Emil Stoicescu.
Pregătirea și contraindicațiile în cazul unui IRM de cord
La fel ca în cazul altor investigații prin rezonanță magnetică, pacientul ar trebui să evite consumul de lichide și alimente cu aproximativ 1-2 ore înainte de examinare. În schimb, medicamentele pentru patologia cardiacă de fond a pacientului trebuie administrate conform recomandărilor primite de la medicul cardiolog în ziua examinării. Alte pregătiri înainte de efectuarea procedurii țin de eventuale alte afecțiuni ale pacientului, dar și de stimulatoare cardiace, proteze metalice, stenturi sau alte dispozitive intravasculare care sunt incompatibile cu rezonanța magnetică.
„Dacă examinarea IRM necesită administrarea substanței de contrast, funcția renală a pacientului trebuie evaluată, în prealabil, prin efectuarea unor analize uzuale, precum valoarea creatininei plasmatice și calcularea ratei de filtrare glomerulare. De asemenea, dacă pacientul suferă de astm bronșic sau are alergii la medicamente, alimente, medicul radiolog trebuie informat înainte de administrarea substanței de contrast.
În ceea ce privește contraindicațiile de efectuare a examinării IRM, trebuie amintite existența unui dispozitiv de tip stimulator cardiac incompatibil IRM, a protezelor osoase metalice incompatibile, clipsuri, stenturi sau alte dispozitive intravasculare care au componență feroasă incompatibilă cu examinarea IRM. De asemenea, este contraindicată folosirea investigației IRM la pacienții care au o proteză valvulară metalică, pacemaker cardiac sau orice fel de implant metalic care nu este compatibil cu aparatul de rezonanță magnetică”, mai precizează specialistul.
Un IRM cardiac durează, de obicei, mai mult decât o examinare clasică, undeva pe la 45-60 de minute. În cadrul examinării, pacientul va primi indicații să își țină respirația pe perioade scurte, de 10 – 20 secunde, pentru imagini îmbunătățite datorită bradicardiei induse. Astfel, o colaborare eficientă a pacientului va putea reduce la minim necesitatea repetării anumitor secvențe care sunt afectate de mișcarea cordului sau a pacientului, mai ține să menționeze specialistul Emil Stoicescu.
Trimite articolul
Xprobleme cu ” adresabilitatea”? zic sa va cereti iertare, poate poate. da’ asa, ca la carte, nu doar “ne pare rau, iertati-ne.” cu asumarea responsabilitatii pentru actiuni, admiterea efectelor negative provocate etc etc
frumos ar fi si cu niste demisii de onoare, mai ales la aia cu multe titluri academice, dar na, orgoliul profesional e prea mare.
#infectioase vs cardiovascular? hmmm… lumanari mai aveti pentru cei le care ii asteptati sau le-ati comercializat la pret bun?
#🤪
-
Vezi ca mesajul tau chiar suna prea ironic. Poate da de inteles ca tehnologia nu este arhistudiata si arhifolositoare. Din ce am vazut de la tine, n-ai nicio treaba cu influentarea oamenilor mai slabi de inger pe care, indirect, ii ai pe constiinta deja cu nemiluita. Trist. Dar daca tu vrei sa ai oameni pe constiinta… treaba ta.
Mai documenteaza-te si nu crede tot ce vezi pe net. Orice are “efecte negative provocate”, mai ales lipsa analizelor sau increderea in trolli pro-vrajeala anti-stiinta, in schimbul miilor de doctori din toate tarile. Poti avea increderea si in milioanele de pacienti care au avut vietile prelungite.
Nu ma asteptam ca si aici sa ai ceva de obiectat. Azi maine ne spui sa nu mai luam niciun medicament si sa murim ca barbatii?
-
nu vrei tu sa combati punctual ce scriu? nu? vrei sa ma judeci pe mine?😂🤣😂😜 uite un exemplu de “punctual”
ce este “adresabilitatea”?
de ce scade?
ce treaba are cardiovascularu cu spitalu de infectioase?
mai sunt si alte spitale in timisoara? zic sa mai auzim de ele, ca altfel pare ca asta e singuru?!?
mai au sau nu lumanari? manageru o zis, nu eu! dragutz din partea lui, era ironic? la adresa “prostilor”? e, asta e, aleg sa fiu prost, fiecare alege liber ce si cum pentru el insusi.
a fost consimtamant informat sau de care? deformat? contine vacantze… pe bune?!?
zic ca fiecare e responsabil ce argumente considera valide sau nu, le ierarhizeaza, isi trage singur concluzii, asculta pro, asculta contra sau? io asa ma gandesc, da’ daca e pe “incredere” (??!!??), zic sa aiba incredere in medicii care sunt medici si trateaza conform stiintei medicale, nu conform unor asa zise protocoale dictate de politicieni(politruci?)!
#🤪
-
tu centrezi, tu dai cu capul? 🙂 imprasti 5 ipoteze, ironii si ce mai cateva “centrari” greu de inteles, ca apoi sa lamuresti totul “punctual”. Acelasi whataboutism clasic… pentru ca, din 10 lucruri bune de laudat aici, schimbam subiectul gen “whatabout…” nu stiu ce lumanari, sau “whatabout…” nu stiu ce alta victimizare pe langa subiect.
Macar ai acordat putin credit doctorilor, doar ca sa-i tragi apoi iar prin noroi. Stai linistit, doctorii adevarati nici nu baga in seama policienii si aberatiilor apoi. Apoi exista destul care participa activ la formarea protocoalelor, deci nu toate sunt rele si nici toate de la politicieni 😉
-
da, greu de inteles, aici nu te contrazic. chiar e greu de inteles de catre cei obisnuiti mura in gura.
poti incerca sa te focusezi sa combati ce scriu, si nu pe a face judecati de valoare la adresa mea si a ceea ce scriu? nu? no, asta e, toti avem limitele noastre.
ai ide in alte tari cum sunt facute protocoalele si cat de obligatorii sau nu sunt? nu? bine, nimeni nu le stie pe toate.
#da ce zici despre toata vrajeala astora de la babes, nu e un red hering de la ce-au facut in pandemie? nu? vezi ca asta cu “da ce zici” nu e un whatabout, cu fixintoarcerea la tema initiala de la care ai deviat tu sa mi explici cat de naspa sunt eu. pentru ca in articol e vb de mine sau ceva🤪.
#🤪
-
-
-
Nu, cred ca va’ndeamna atunci la hrana naturala.
-
buna ziua
va rog sa imi comunicati modul in care pot accesa aceasta investigatie. Am 61 ani, hipertensiva, insuficienta cardiaca a parintilor, posibil mostenire bagaj ereditar, oboseala cronica si la efort
multumesc
Gavrila Doina Monica
0731724235