Bronhoscopia este o procedură minim invazivă, care ajută la diagnosticarea afecțiunilor ale căilor respiratorii. Investigația este efectuată cu ajutorul unui fibrobronhoscop, un tub flexibil care este introdus prin nas sau prin gură, avansând prin trahee. Pacientul este anesteziat local în timpul procedurii, deci nu este dureroasă.
Medicii spun că bronhoscopia permite realizarea uneia dintre cele mai importante proceduri diagnostice, biopsia bronșică.
„Țesutul tumoral recoltat prin biopsie bronșică ajută la stabilirea tipului histopatologic (HP) al afecțiunii: non-small cell carcinoma (NSCLC), în proporție de 75%, și small cell carcinoma (SCLC), în proporție de 15%. De asemenea, permite identificarea unui profil molecular prin determinarea mutațiilor genetice: EGFR, ALK, ROS1 – prezente la 30% din pacienți – sau a «expresiei imune», care este prezentă la 27% dintre pacienți.
Toate aceste determinări nu se pot efectua decât din țesutul tumoral recoltat prin biopsie bronșică sau alte proceduri mai invazive. Prin aceste investigații este posibilă instituirea unui tratament personalizat, prin care să se administreze tratament citostatic diferențiat, ceea ce crește rata de supraviețuire cu 30%”, spune dr. Dorin Vancea, medic primar pneumolog la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
În plus, tratamentele țintite pentru fiecare tip de mutație s-au dovedit că pot crește rata de supraviețuire cu 20%, în comparație cu tratamentul citostatic standard. Și imunoterapia poate crește cu peste 30% rata de supraviețuire.
Medicii spitalului ne informează că împrăștierea celulelor neoplazice după o bronhoscopie cu biopsie bronșică este menționată în literatura de specialitate că ar fi posibilă. Dar, este puțin probabil să se întâmple, datorită tipurilor de terapii menționate mai sus, care distrug rapid celulele neoplazice.
În concluzie, eficiența biopsiei bronșice este ridicată, iar în lipsa ei bolile respiratorii vor ajunge să nu mai poată fi controlate prin tratament.
Citiți principiile noastre de moderare aici!