Intubația orotraheală videoasistată este o procedură medicală avansată, realizată cu ajutorul unui laringoscop video. Procedura implică introducerea unui tub în trahee prin gura pacientului, iar camera integrată la capătul laringoscopului îi permite medicului să vadă structurile interne ale căilor respiratorii pe un monitor în timp real.
Medicii spitalului spun că se apelează la această procedură în cazurile în care intubația clasică nu este posibilă din cauza anatomiei pacientului, sau în cazul unui stop cardiac sau stop respirator, când este necesară o resuscitare de urgență. Mai este folosită pentru a evita apariția aspirației, când în căile respiratorii pătrund lichide, cum ar fi sânge sau apă. În această situație se pot afla pacienții inconștienți sau care au un reflex de înghițire compromis.
Experții menționează că în timpul procedurii, pacientul trebuie să fie așezat pe spate, cu capul într-o extensie ușoară. Pacienții sunt puși sub anestezie generală sau sedare. Procedura, în sine, constă în introducerea laringoscopului prin gură, iar medicii se ghidează prin corzile vocale și trahee cu ajutorul camerei video. După ce tubul a fost introdus, se verifică poziția acestuia pe monitor și se „ascultă” sunetele respiratorii la nivelul plămânilor.
„Avantajele acestei proceduri sunt multiple. În primul rând, laringoscopul video oferă o vizualizare clară și mărită a structurilor anatomice, reducând riscul de traume sau complicații. Intervenția necesită un timp redus. Procedura poate fi efectuată mai repede și cu mai multă precizie comparativ cu metodele clasice.
În același timp, oferă o siguranță crescută prin aceea că poate fi folosită cu succes în cazurile de intubație dificilă sau atunci când vizualizarea directă este complicată”, spune dr. Nicoleta Sgaverdea, medic primar ATI la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!