Dispozitivele de gestionare a temperaturii corporale se folosesc în Secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă, în situații critice, după ce pacientul a suferit un stop cardiac sau când are o temperatură extrem de ridicată.
Acest tip de aparatură gestionează eficient febra severă sau ajută la inducerea hipotermiei terapeutice. Aparatul a avut rezultate mult mai bune decât metodele tradiționale, în care se folosesc paturi sau dispozitive externe de răcire sau încălzire.
Medicii spitalului spun că ajută la protejarea creierului și la prevenirea afectărilor neurologice, în cazul unor traumatisme, leziuni cerebrale sau când temperatura este atât de ridicată încât nu se poate apela la metodele tradiționale.
Procedura este efectuată prin introducerea unui tub mic, numit cateter, într-o venă mare din corpul pacientului. Prin acest tub circulă un lichid, care este răcit sau încălzit, în funcție de caz, de către un aparat extern. Medicii menționează că lichidul nu intră în contact cu sângele pacientului, dar reușește să schimbe temperatura sângelui și implicit a întregului corp.
„Folosirea unui asemenea aparat are o serie de avantaje ce țin de posibilitatea de ajustare rapidă a temperaturii, ceea ce este esențial în diverse situații critice. În plus, prezintă o siguranță mai mare, chiar dacă implică introducerea unui tub în corp, dar și o monitorizare continuă, ceea ce facilitează ajustarea temperaturii corporale în timp real”, spune dr. Titel Tapirdea, medic specialist anestezie și terapie intensivă în cadrul Spitalului Victor Babeș Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!