„În termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a ordinului, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București transferă comprimatele de iodură de potasiu 65 mg către farmaciile comunitare, cu sprijinul companiilor de distribuție de medicamente”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Lista farmaciilor din țară care vor distribui medicamentul AICI. În Timiș sunt peste 50 de farmacii care vor avea pastile de iodură de potasiu. Lista lor completă AICI.
Pentru a intra în posesia iodurii de potasiu 65 mg, cetățenii se vor adresa medicului de familie, care trebuie să le elibereze rețeta. În baza acesteia, farmaciile vor furniza comprimatele de iodură de potasiu 65 mg care le revin. De asemenea, în farmacii vor exista și materiale informative de consum a acestora.
Peste 1 milion de comprimate de iod au ajuns în depozitul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Timiș pentru a fi distribuite populației, încă din luna martie.
Atenție! Medicii specialiști ne avertizează că tabletele de iodură de potasiu nu trebuie luate „preventiv” și nici după ureche, întrucât pot face mai mult rău decât bine. Pentru a fi eficiente în cazuri de atac/accident nuclear, tabletele de iodură de potasiu se administrează în doze foarte mari, de aproape o mie de ori mai mult decât avem nevoie zilnic. În plus, aceste tablete sunt împărțite populației de către autorități în aceste cazuri excepționale. Tot autoritățile vor fi cele care vor îndruma cetățenii cum să ia pastilele în cazul unui atac nuclear.
„Administrarea fără rost de iod în doze atât de mari, mai ales la persoane peste 40 de ani, poate să ducă la disfuncții tiroidiene, hipo sau hipertiroidie! Mai ales la cei vârstnici, cardiaci, pot apărea complicații importante”, atrage atenția Dr. Ruxandra Dobrescu.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!