Conform INSP, de la începutul anului au fost confirmate în România 23.972 cazuri de rujeolă și 21 de decese.
La momentul actual în județul Timiș sunt doar două cazuri confirmate în ultima săptămână, astfel situația este sub control.
„În săptămâna 28.08-01.09.2024 am avut 3 suspiciuni de rujeolă, dintre care 2 au fost confirmate cu laboratorul spitalului Victor Babeș, iar unul a fost infirmat cu Centrul Regional de Sănătate Publică (CRSP) Timiș”, transmite DSP Timiș.
Rujeola este o boală infecțioasă foarte contagioasă, produsă de virusul rujeolic. Boala se transmite de la om la om și are un grad de contagiozitate de 95%. Calea de transmitere a bolii este respiratorie, prin picături de salivă, strănut sau tuse.
Perioada de manifestare clinică este caracterizată prin febră, frisoane, cefalee și dureri musculare, însoțite de o stare de epuizare, și alte simptome precum:
• rinoree (nas curgător)
• odinofagie (durere la înghițire)
• disfonie (răgușeala – alterarea calității vocii)
• tuse
• conjunctivita bilaterală, care conferă copilului aspectul „ochi plânși”
• greață
• vărsături
• diaree
În prima zi de boală, erupția apare la nivelul feței și gâtului, în a doua zi se extinde la nivelul trunchiului, iar în a treia zi afectează mâinile și picioarele. Erupția în acest caz este sub formă de eritem.
De asemenea, pacientul trebuie izolat timp de 5 zile de la debutul erupției, iar contacții supravegheați.
Rujeola la adult poate fi mai severă decât la copil și se asociază mai frecvent cu pneumonie și afectare hepatică.
Nu există o terapie specială pentru rujeolă, așa că se folosește una pentru simptome. În encefalita acută postrujeolică se recomandă terapie cortizonică, asociată cu imunoglobuline standard. Tratamentul cu antibiotice este recomandat în caz de suprainfecție bacteriană.
Cea mai utilă prevenție este vaccinarea antirujeolă, care face parte din programul național de vaccinare din România și este reprezentată de un vaccin cu virus viu atenuat ce asigură o protecție de 90-95%. Prima doza se aplică în jurul vârstei de 1 an, urmată de un rapel la vârsta de 6-7 ani (la intrarea la școală).
Citiți principiile noastre de moderare aici!