Potrivit datelor de la Ministerul Sănătății, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer depistat la femei, urmat de cancerul colorectal și cel pulmonar. Cancerul de sân rămâne principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor, cu aproximativ 95.000 decese în 2020. În România, deși rata de incidență a cancerului de sân a crescut în ultimul deceniu, ratele de deces au scăzut ori s-au stabilizat, datorită diagnosticului mai timpuriu și tratamentului mai eficient.
Atunci când este descoperit în stadiul incipient, șansele de supraviețuire sunt cele mai mari. Depistat însă în formă metastatică, supraviețuirea poate să scadă și la 30%. Creșterea ratei supraviețuirii se poate realiza printr-un examen mamografic.
Mamografia este o radiografie a sânilor, utilizata atât pentru screening, cat și pentru diagnostic. Pentru fiecare sân se fac două radiografii în două planuri diferite. Se recomandă efectuarea investigației între a 7-a și a 14-a zi a ciclului menstrual, când sânii nu sunt dureroși.
Mamografia poate depista microcalcificări la nivelul sânului, care pot fi un semnal de alarmă în apariția cancerului mamar, chiar și cu doi ani înainte.
Conf. univ. dr. Diana Manolescu, medic primar radiologie și imagistică medicală la Spitalul Victor Babeș Timișoara, le recomandă femeilor care se prezintă la mamografie să vină cu toate documentele anterioare, de preferat pe suport digital CD/DVD, pentru ca medicul să le poată compara cu situația actuală.
„Nu se recomandă utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau cremelor în regiunea axilară sau mamară înaintea examinării. Pulberea metalică și talcul pot altera calitatea imaginilor dintr-o mamografie. Se recomandă îndepărtarea tuturor obiectelor metalice din jurul gâtului și a lenjeriei textile din partea superioară a corpului. Mamografia este o metodă iradiantă de examinare a sânului, care folosește însă doze foarte mici de radiații în scop de diagnostic. Uneori, examenul mamografic inițial trebuie continuat cu alte metode imagistice complementare: ecografie/biopsie mamară”, explică dr. Diana Manolescu.
Rezultatele mamografiei i se vor comunica pacientei însoțite de eventuale recomandări.
Trimite articolul
XCancer la san pot face si barbatii. Nu este o gluma pentru ca in chestiuni de viata si de moarte nu se glumeste.
Poate ar fi trebuit ca un specialist sa fi evidentiat cauzele cancerului pentru a putea preveni o astfel de boala.
Dar de Tatografie de ce nu spuneti nimic? Acum cind ne pregatim de marele cutremur sa tineti minte ca cind ne scutura iara o sa plinjem toti dupa Tatografie.