De fapt, vorbim despre o campanie de prevenție a cancerului de sân, în care sunt implicate, pe lângă Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara, și Spitalul Municipal Timișoara și Institutul Oncologic „Prof Dr. Ion Chiricuță” Cluj Napoca. A fost nevoie de încheierea unui nou contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, iar din această lună mamografiile pot fi făcute gratuit, în baza unui bilet de trimitere și a unei programări telefonice prealabile, la numărul de telefon 0735.222.885.
„Spitalul Victor Babeș deruleaza o campanie de prevenție a cancerului de sân împreună cu Spitalul Municipal Timișoara și Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca. Prin aceasta, femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, fără istoric de cancer mamar, cu domiciliul în Timiș, au beneficiat de o mamografie gratuită. Acum, însă, în urma semnării contractului cu CJAS Timiș, pot fi făcute mamografii gratuite tuturor femeilor care necesită o asemenea investigație. Sunt suficiente o trimitere de la medicul specialist către spital și o programare telefonică”, spune conf. dr. Diana Manolescu, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.
Programul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală de la „Babeș” este de luni până vineri, între orele 8.00-14.00. Aparatul folosit aici pentru mamografii este unul de ultimă generație și permite, prin folosirea unei tehnici 3D cu tomosinteză, obținerea unor imagini la o calitate superioară. În același timp, face posibilă stabilirea formei și a mărimii unei eventuale neoplazii. Analiza presupune o radiografie a sânului în două planuri, folosind în același timp o doză redusă de raze X.
Mamografia, obligatorie după vârsta de 40 de ani
Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cel mamar poate fi depistat din față incipientă. Este nevoie, însă, de screening mamar (mamografie), în mod special la femeile în vârstă de cel puțin 40 de ani.
Mamografia reprezintă o metodă de investigare imagistică a sânilor pentru depistarea precoce a cancerului, înainte de apariția simptomelor sau de identificarea unui nodul palpabil. Mamografia dă posibilitatea depistării microcalcificărilor de la nivelul sânilor. Investigația este, de fapt, o radiografie a sânilor folosită pentru stabilirea unui diagnostic.
„Cancerul de sân se numără printre puținele afecțiuni oncologice care, prin screening, pot fi depistate într-o fază incipientă. Studiile arată că supraviețuirea la 5 ani este între 95 și 99%, dacă malignitatea este descoperită în stadiul incipient (leziune localizată doar la sân). Însă, depistat în formă metastatică, cu întârzierea demarării tratamentului, rata de supraviețuire poate să scadă și sub 30%. De aceea, o asemenea investigație este obligatorie după vârsta de 40 de ani, iar, dacă apar suspiciuni, și mă refer aici la modificări ale sânului, culoare, formă, textură, ce pot fi identificate chiar și prin simpla autopalpare, este necesară realizarea unei mamografii”, mai spune directorul medical Diana Manolescu
Cinci recomandări pentru realizarea unei mamografii
Reprezentanții spitalului vin și cu câteva recomandări în vederea realizării mamografiei:
- Evaluarea ar trebui realizată între a 7-a și a 14-a zi a ciclului menstrual (când sânii nu sunt umflați sau dureroși). Pentru femeile cu menstră, aceasta este în prima săptămână după ce s-a încheiat menstruația.
- Se recomandă să vă prezentați cu toate documentele medicale anterioare (de preferat pe suport digital CD/DVD) pentru ca medicul să le poată compara cu situația actuală.
- Nu se recomandă utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau cremelor în regiunea axilară sau mamară înaintea examinării. Pulberea metalică și talcul pot altera calitatea imaginilor dintr-o mamografie.
- Se recomandă îndepărtarea tuturor obiectelor metalice din jurul gâtului și a lenjeriei textile din partea superioară a corpului.
- Uneori examenul mamografic inițial trebuie continuat cu alte metode imagistice complementare: ecografie/biopsie mamară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!