Potrivit managerului spitalului, care este medic pneumolog de profesie, lupta împotriva cancerului pulmonar ar trebui întețită atât în România, cât și în Europa. Numai la noi în țară, anual, apar mii de decese printre pacienții cu această afecțiune. Campaniile de screening și de prevenire ar fi un prim pas în direcția bună, cu atât mai mult cu cât rata mare de deces este cauzată și de depistarea în fază avansată a bolii.
„Cancerul pulmonar se numără printre cele mai agresive forme de neoplazii. În fiecare an, în Romania, peste 10.000 de persoane mor din cauza acestei maladii. Mortalitatea ridicată este cauzată, însă, nu doar de agresivitatea acestei forme de cancer, ci mai ales de faptul că majoritatea pacienților se prezinta în stadii avansate de boală. Iar cei mai mulți au dezvoltat deja metastaze. Șansele de vindecare în acel moment sunt foarte reduse”, scrie Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” Timișoara, într-o postare pe rețelele de socializare.
Simptomele cancerului pulmonar
Deși „se spune” că nu există simptome evidente pentru cancerul pulmonar, Oancea menționează câteva dintre semnele care ar trebui, totuși, „să ne trimită de urgență la medicul pneumolog”: o tuse care ține mai mult de trei săptămâni, o febră care nu se remite cu antitermice, hemoptizia (tuse cu sânge), o durere pectorală persistentă sau o scădere în greutate. În aceeași ordine de idei, Oancea vorbește despre un program de screening al spitalului pe care îl conduce.
„La Spitalul «Victor Babeș» încercăm să implementăm un program local de screening low dose CT prin care să depistăm cancerul într-o forma incipientă. Iar beneficiarii acestui program pe care ne dorim sa îl putem pune în practică sunt fumătorii. Și asta pentru că peste 80 la sută dintre pacienții cu o afecțiune oncologică pulmonară sunt din această categorie.
Astăzi (marți, 1 august – n.r.), de Ziua Internațională de luptă împotriva cancerului pulmonar, tragem un nou semnal de alarmă pentru implementarea unor programe de screening, și asta pentru că statisticile spun că, în fiecare oră, un român moare de cancer de plămân”, mai precizează Oancea.
Trimite articolul
Xpai romanul isi pierde identitatea fara tegari sau mizeriile alea electronice care put a soric de porc prajit… nu mai e cool, ce o sa faca ei cand merg in club, unda sa isi tina mainile daca nu pe tigeri si sa sudeze una dupa alta toata noaptea?
JUST numbers! …