După multe zile cu temperaturi maxime extreme, specialiștii recomandă câteva măsuri de siguranță când vine vorba de expunerea la soare. Ultravioletele reprezintă riscuri pentru sănătate și piele. Este importantă protecția solară și hidratarea.
„Hidratarea este foarte importantă. Beți minim 2 litri de apă zilnic. Expunerea la soare se va face cu protecție, chiar dacă este înnorat sau mai ales dacă se merge la plajă. Ultravioletele pot să fie un pericol pentru piele. Ultraviolete de tip B (UVB) sunt răspunzătoare de arsura solară și ating maximul între ora 11-17, perioadă în care este recomandată evitarea expunerii la soare, iar adăpostirea sub umbrelele de plaja este recomandat a fi evitată deoarece razele UV pot trece prin ele.
Ultravioletele tip A (UVA) pot provoca îmbătrânirea cutanată manifestându-se prin riduri adânci la vârsta adultă. Atât UVA cât și UVB pot produce cancere cutanate. Pentru a proteja pielea este indicat a se folosi, cu 30 minute înainte de expunere la soare, cremă cu factor de protecție cât mai mare, SPF minim 30 iar la fiecare doua ore se indică să se reaplice crema protectoare”, spune Alina Condor, medic primar în specialitatea dermato-venerologie în cadrul Spitalului Militar Timișoara.
În plus, bebelușii sub 6 luni nu trebuie să fie expuși la soare. Este recomandat să purtăm pălăriile largi, care să acopere zona gâtului, urechile și fața și îmbrăcăminte de culoare deschisă, din materiale textile naturale.
Dacă se produce totuși arsura solară, în funcție de gradul acesteia, se recomandă antiinflamatoare nesteroidiene, aplicarea cremelor emoliente și hidratare permanentă.
editor Amalia Kui
Citiți principiile noastre de moderare aici!