Pacienții trebuie să aibă o conduită specifică înainte de a merge la recoltarea de sânge pentru analize. Sunt câteva lucruri de bază pe care trebuie să le aibă în vedere, care cuprind, în general, o pregătire de măcar două-trei zile, cu anumite restricții alimentare, evitarea viciilor și hidratare corespunzătoare.
„În mod special trebuie evitate alimentele grase, preparatele prăjite, dulciurile concentrate și alcoolul – care ar trebui în mod special evitat pentru o durată de timp mai îndelungată, 24 sau chiar 72 de ore.
Nerespectarea acestor restricții de bază atrage după sine o întreagă serie de modificări ale rezultatelor – glicemia sanguină va fi crescută, ureea, creatinina serică și acidul uric vor avea valori ridicate, trigliceridele și colesterolul total vor fi, de asemenea, crescute.
Aportul hidric în cele 24 de ore care preced recoltarea trebuie să fie situat în limitele fiziologice normale de 1.5-2 l. Prea puțină apă, sau chiar prea multă apă, poate duce la rezultate modificate mai ales pentru parametrii urinari – dar chiar și pentru cei sanguini, prin hemoconcentrare, respectiv hemodiluție”, subliniază dr. Marius Georgescu- medic specialist Medicină de Laborator la Spitalul CFR Timișoara.
La recoltarea de sânge, este bine ca pacientul să anunțe din timp medicul dacă urmează vreun tratament care ar putea afecta detectarea vreunui patogen. În ceea ce privește examenul de urină, femeilor li se recomandă trecerea perioadei menstruale, pentru a evita contaminarea cu sânge a probei. Chiar și sportul poate influența anumiți parametri, la analize.
„Trebuie informat medicul despre orice fel de tratament medicamentos pe care îl luați, chiar și aparent banalele vitamine, oligoelemente sau complexe multivitaminice. Dozele în exces pot fi la fel de dăunătoare sau chiar și mai dăunătoare decât carențele, și pot să conducă medicul către concluzii eronate – complexele administrate în exces pot duce la valori artificial crescute sau pot acoperi carențe provocate de o afecțiune. Antibioticele pot conduce la rezultate fals negative pentru analize bacteriene.
Diureticele vor afecta valoarea electroliților din ionogramă, mai ales Na+, K+, Cl+.
Majoritatea substanțelor medicamentoase pot avea efecte temporar negative pentru ficat sau rinichi – la momentul recoltării ele pot rezulta în valori crescute ale transaminazelor hepatice, a ureei și creatininei serice.
Efortul fizic este contraindicat înainte de recoltare. Efortul muscular va duce la modificarea valorii unor parametri, iar efortul intens la secreția (și deci creșterea valorii) unor hormoni, precum hormonii tiroidieni, la modificarea valorii creatininei și potențial la eliberarea în sânge a unor componente situate la nivel intracelular precum creatin-kinaza (CK). În cazul unui test din urină, trebuie avut în vedere riscul contaminării bacteriene și faptul că urina păstrată pentru mult timp se deteriorează ca probă. Pe cât posibil, este recomandată efectuarea examenului sumar de urină în absența fluxului menstrual, în extremis impunându-se folosirea unui tampon intravaginal.
Chiar și o banală țigară sau o cafea, înainte de recoltare, pot duce la anumite modificări – deși pentru marea majoritate a investigațiilor, acestea pot fi consumate fără griji”, mai spune dr. Marius Georgescu.
Imediat după recoltare, cei de la laborator vă vor ține sub supraveghere o perioadă scurtă. Vi se va recomanda să:
- Nu îndoiți antebrațul și mențineți presiunea pe locul puncției timp de câteva minute
- Nu vă îmbrăcați imediat și evitați ridicarea greutăților până când sunteți sigur că sângerarea s-a oprit
- Dacă sângerarea persistă mai mult de cinci minute, este recomandat să vă adresați asistentei de la punctul de recoltare
Trimite articolul
XAnalize inutile prescrise de doctori ce nu au nici o treaba cu medicina. Bineinteles ca costa o gramada de bani.
-
Bine că te pricepi tu, Dr. Facebookceanu! 😀 Mergi tu liniștit la vraci, evoluatule tradițional haurist… Dar lasă-ne pe noi să ne facem analize când considerăm noi și doctorii că avem nevoie. 🙂 Cât despre costuri, eu le fac ori cu bilet de trimitere, ori din buzunarul MEU, nu al TĂU, așa că nu îmi da sfaturi pe ce să îmi cheltui EU banii MEI.
Eu înțeleg ce vrea doctorul să zică, dar…
… Nu ar fi mai logic ca pacientul să nu-și schimbe obiceiurile alimentare și conduita tocmai pentru că asta va duce la rezultate diferite decât cele din fiecare zi pentru acea persoană?
Abia apoi, bazat pe acele rezultate ar trebui să urmeze recomandările medicului pentru schimbări și eventuale tratamente.
-
Foarte pertinent comentariul, în opinia mea.
-
Exact, și eu am avut aceeași reacție! Domnul doctor ar trebui să facă diferența între un exces care poate denatura rezultatele, și un stil de viață bazat pe prăjeli și ce mai spune dumnealui. În cazul în care pacientul duce un asemenea stil de viață, abstinența de la acele alimente ar însemna in sine un exces (pozitiv), care ar genera rezultate bune, însă nu ar arăta starea “normală” a acelui organism. 🙂
-
-
Eu înțeleg ce vrei sa spui tu dar, dacă un doctor spune asta cred ca contează mai mult decât ce crezi tu ca ar trebui făcut… Poate suna logic ceea ce spui dar nu înseamnă că e și corect.
Practic confirmi ceea ce scrie în titlu, fiecare face cum crede el că ar fi bine, nu ceea ce e corect-
Siiiigur, că UN medic nu poate să greșească niciodată, nu? Poate vreau second opinion, sau poate mă bazez pe ce îmi recomandă specialistul care a cerut analizele, nu medicul de laborator.
-
Tu vrei opinia ce- ti rezoneaza- n capu- ti gol.
-
-
-
Ai dreptate ! De fapt toate analizele se iau/analizeaza IN CONTEXT CLINIC ! Dar…generatiile noi de medici…ce sa mai zici! Doar “pandemia” ( fara epidemie) a aratat tot ce trebuia sa se vada ! ( carente de care au profitat din plin politica si politicienii).
Poate “un medic timisoarean” raspunde de ce din acelasi esantion,in aceeasi zi la trei laboratoare din Timisoara {firme diferite} au iesit trei rezultate total diferite? La fel si rezultatele analizelor in cazul tumorilor care au procent de eroare f mare. Sau poate raspunde de cwe analizele anuale uzuale ale aceleasi persoane la acelasi laborator au in mai multi ani aceleasi valori,la virgula.
-
Asta unde ai citit? Pe FB, sau într-un ziar de-al tău, transnistrean? 😀 Îmi fac analize destul de des, și indiferent de laboratorul la care am fost, rezultatele au fost concludente. Și nu au fost aceleași valori, poți verifica in istoricul tău de pacient… Sau poate fix acolo e problema, faptul că nu știi să citești o comparație între două valori 😀 Apropo, “analizele anuale uzuale” ți le-ai făcut “la 3 laboratoare diferite în aceeași zi (dimineața? seara? 🙂 )” de capul tău, sau la sfatul medicului de familie? Daca ai mers cu buletinele de laborator să ți le interpreteze medicul, cum de nu l-ai întrebat despre problemele acestea, ci întrebi publicul tion? Aha… Mda… 🙂
-
Ii fi vre un patron de laborator care s a îmbogățit pe seama țânțarilor care au crezut ca programul analizelor gratuite e în folosul pacienților.Sau care a trecut rezultatele doar pe hârtie.
-
Sau poate nu. Poate răspunzi și la comentariu, nu aberezi pe lângă subiect 😀
-
Stiu! Pe unele foi scrie mol, litru, mg, ml, pe altele scrie decimol, hectolitru, microgram, hectolitru. Total diferit, doar ca hauristii stie a citii foar Nr.
-
-
-
-
Asta e un mit!! Rezultatele difera pentru ca si aparatura difera in functie de laborator. In functie de aparatura ai anumite limite intre care trebuie sa te incadrezi. Valorile numerice pot sa difere, depinde cum le raporteaza aparatul folosit de fiecare, dar tot exista o concordanta intre ele. Si mai e ceva, daca tu mergi la trei laboratoare diferite intr-o zi, poate intre analize mai mananci ceva, stresul de a ajunge dintr-un loc in altul creste cortizolul, care si el modifica anumite valori, daca ai o infectie prezenta in organism – numarul de leucocite poate creste de la o analiza la alta si tot asa. Plus ca nu poti sa te duci simultan la toate laboratoarele – multe analize se fac dimineata pentru ca atunci se obtin cele mai bune valori. La acelasi laborator daca prelucrezi o proba de dimineata si una dupa-masa vei avea diferente de valori. Deci despre ce vorbim?
-
“La acelasi laborator daca prelucrezi o proba de dimineata si una dupa-masa vei avea diferente de valori.” daca sunt rezultate diferite, nu pot fi relevante. Se schimba tura, si intervine eroarea operatorului, mai degraba.
-
Permite-mi să îți traduc: de ce se modifică valorile? Pentru că între dimineața și seara, tu mai bagi 10 mici și două cefe la grătar, un pachet de țigări și niște fericire și adrenalină de la maneaua nouă din feedul tău, sau de la cum “i-ai făcut pe fraeri” care așteptau civilizat la coadă la magazin sau in trafic. Toate acestea au efecte asupra unor substanțe din organism. Acum înțelegi? 🙂
-
-
Deci analizele sunt degeaba. Ca peste tot în medicină pacientul este de vină. Dacă îți schimbi conduita, normal că iasă bine analizele. :))
-
Exact.Mai ales în Ro, unde medicul e mai presus de Dumnezeu.
-
Unii chiar se cred Dumnezeu la ce tarife am auzit ca au, mai ales astia din Timisoara unde medicina a decazut foarte mult comparat cu alte orase din Romania.
-
dar rezultatele testelor rt-pcr cat de eronate sunt daca se foloseste un numar ridicat de cicluri de amplificare a materialului viral? accept chiar si opinia “doctorului” Fauci pe tema asta, nu mai zic de omese care ne zicea “rezultatele testului RT-PCR trebuie interpretate în contextul semnalelor clinice, simptomelor sau starea confirmată a eventualelor persoane care s-au aflat în contact cu persoana suspectată de infecţie”. la noi? esti asimptomatic? nenorocitule, cum indraznesti, la puscherie cu tine.
as fi cu.rios totusi cat costa reactivii folositi in investigatiile de laborator, poate aia scumpi dau alte rezultate decat aia ieftini?🤔 intelegi ce vreau sa zic?😉
“Doctorul” este un slab pregatit, omul inainte de analize trebuie sa se “comporte” normal ca, analizele sa prezinte ciclul sanguin normal al omului nu un rezultat pozitiv ca a tinut regim inainte. Eu cred ca procentul gresit al rezultatelor este datorat incompetentei laborantiilor care nu utilizeaza echipamentele corect!