Hepatita medicamentoasă este o afecțiune hepatică severă, cauzată de reacția toxică a ficatului la anumite medicamente luate de către pacient. Această boală reprezintă între 10 și 20% dintre cazurile totale de hepatită acută.
Medicii avertizează că dacă hepatita medicamentoasă nu este diagnosticată la timp, aceasta poate duce la deces. Această afecțiune este adesea subdiagnosticată, din cauză că simptomele seamănă cu cele ale altor boli.
Dr. Adina Ilas enumeră care sunt simptomele hepatitei medicamentoase, și anume: icterul (îngălbenirea pielii și a ochilor, durerea abdominală, pierderea apetitului, febră, urină de culoare închisa, scaunele acolice (de culoare deschisă).
Medicii oferă un diagnostic pentru hepatita medicamentoasă în funcție de simptome, istoricul medical al pacientului și identificarea medicamentelor utilizate și teste de sânge, care evaluează funcția hepatică.
„Cauzele hepatitei medicamentoase sunt variate. Antibioticele și antiinflamatoarele pot provoca leziuni hepatice, în special atunci când sunt utilizate în doze mari sau pe o perioadă mai lungă de timp. De asemenea, reacțiile adverse pot fi influențate de factori precum vârsta, sexul, boli asociate, dar și consumul ridicat de alcool.
Dacă există suspiciunea de hepatită medicamentoasă, primul pas este oprirea administrării medicamentului suspect. În funcție de gravitatea cazului, tratamentul poate include medicație pentru susținerea funcției hepatice și hidratare. În cazuri extreme se poate ajunge la transplant hepatic”, spune dr. Adina Ilas, medic rezident Boli Infecțioase la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!