Respirație superficială și ineficientă, acumularea de dioxid de carbon în sânge, scăderea oxigenării organismului – toate pot fi semne ale sindromului de hipoventilație din obezitate (SOH). Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara atrag atenția asupra problemelor de sănătate, care se întâlnesc des la persoanele care suferă de obezitate.
„Obezitatea are o strânsă legătură cu o serie de complicații medicale, afectând diverse sisteme ale organismului. Complicațiile metabolice includ diabetul de tip 2, sindromul metabolic și steatoză hepatică non-alcoolică.
Pe plan cardiovascular, obezitatea crește riscul de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare și accident vascular cerebral. De asemenea, obezitatea are un impact semnificativ asupra funcției respiratorii, ducând la complicații precum apneea în somn de tip obstructiv și sindromul de hipoventilație din obezitate”, transmit reprezentanții Spitalului „Victor Babeș”.
Acest sindrom de hipoventilație din obezitate cauzează probleme grave de sănătate și reduce oxigenarea organismului.
„Obezitatea excesivă pune presiune pe plămâni, reducând capacitatea lor de a se expanda și contracta complet. Diafragmul, mușchiul principal al respirației, este împins în sus de excesul de grăsime abdominală, limitând mișcarea sa. În același timp, mecanismele de control al respirației din creier pot fi afectate de obezitate, ducând la o ventilație inadecvată.
SOH, totuși, trebuie diferențiat de apneea obstructivă de somn (SASO), chiar dacă în majoritatea cazurilor cele două afecțiuni se asociază, luând denumirea de Sindrom Pickwick. Se estimează că 90% dintre pacienții cu SOH au și sindrom de apnee obstructivă în somn (SASO)”, mai zic cei de la infecțioase.
Sunt mai multe semne pe care persoanele care suferă de obezitate le pot monitoriza și le pot discuta cu medicul curant, dacă au suspiciunea că ar putea suferi de SOH.
- Obezitate severă (IMC > 30kg/m2)
- Somnolență excesivă în timpul zilei (hipersomnolență)
- Sforăit cronic, zgomotos
- Dificultăți de respirație (dispnee)
- Cefalee matinală
- Insomnie
- Fatigabilitate (oboseală)
- Probleme de concentrare
- Depresie
- Anxietate
„Analiza gazelor din sângele arterial (gazometrie arterială-ASTRUP) este modalitatea de a stabili diagnosticul de hipoventilație alveolară. Majoritatea pacienților cu SOH nu sunt diagnosticați în ambulatoriu, ci ajung la spital cu o exacerbare acută, unde li se fac analize de sânge (gazometria arterială și panou metabolic de bază) pentru a stabili un diagnostic corect.
Polisomnografia nu este necesară pentru diagnostic, dar ajută la deosebirea pacienților cu SASO coexistent și a celor cu hipoventilație reală în somn. SOH este un diagnostic de excludere care necesită a fi diferențiat de tulburările care sunt, de asemenea, asociate cu hipoventilația. SOH este asociat cu rate crescute de morbiditate și mortalitate”, adaugă medicii de la Babeș.
Scăderea în greutate, spun specialiștii, este una din măsurile esențiale pe care pacientul trebuie să le ia, pentru a reduce din severitatea bolii și pentru a îmbunătăți funcțiile respiratorii.
Alte măsuri includ:
- Educarea pacientului cu privire la alimentația sănătoasă și exerciții fizice
- Monitorizarea funcției respiratorii și ajustarea tratamentului pentru a menține aderența și creșterea complianței la terapia cu presiune pozitivă-PAP
- Oferirea de suport psihologic pentru a facilita schimbarea stilului de viață
Trimite articolul
Xdemisia