Nu doar drogurile pot să apară pe testele rapide ale polițiștilor. Potrivit medicilor de la Spitalul Clinic CF Timișoara, există medicamente care conțin substanțe active precum cele ale drogurilor și care pot indica valoare pozitivă, în urma unui drugtest. Acestea sunt, deseori, în categoria benzodiazepinelor, analgezicelor opioide, barbituricele, antipsihoticele și psihostimulentele.
Ce nu știu, însă, destul de multe persoane, este că există și tratamente banale, pe care le luăm fără prescripție medicală și care pot da un rezultat pozitiv testului antidrog din dotarea polițiștilor.
„Cu toții suntem conștienți de faptul că a conduce sub influența drogurilor sau a alcoolului este atât ilegal, cât și imoral, deoarece punem în pericol atât viața noastră, cât și pe a celor din jur.
Dar, poate nu mulți știu că unele medicamente ce pot fi cumpărate cu sau fără rețetă pot să afecteze capacitatea de a conduce mașina sau utilaje grele (motostivuitor, macara, tractor, etc).
De asemenea, sunt anumite categorii de medicamente care pozitivează testul antidrog rapid utilizat de Poliția Română.
ATENȚIE: testul antidrog rapid din salivă NU este influențat, de exemplu, de consumul de apă, cola, cafea, suc de portocale, ceai, tutun, pastă de dinți, apă de gură, gumă de mestecat”, transmite Adela Filipescu – farmacist în cadrul Spitalului Clinic CF Timișoara.
Astfel, administrarea anumitor medicamente, inclusiv cele utilizate pentru răceală și gripă, nu au doar șansa să apară pe un test de salivă însă au și efecte asupra capacității de a conduce autovehicule sau de a manevra utilaje. Printre efectele adverse pe care le pot experimenta cei care iau aceste medicamente, cu precădere cele care au în compoziție paracetamol sau codeină, pot produce efecte precum amețeli, somnolență sau reflexe întârziate, mai spun medicii.
Dacă vă aflați sub tratament cu astfel de medicamente:
- NU întrerupeți tratamentul decât la recomandarea medicului;
- Folosiți metode de deplasare alternative (familie, prieteni, taxi, transport în comun);
- Informați medicul dacă serviciul dumneavoastră presupune conducerea unui autovehicul sau operarea de utilaje grele.
Pentru sănătatea dumneavoastră, este importantă urmarea schemei de tratament recomandată de medic și adaptarea activităților zilnice în funcție de efectele tratamentului medicamentos.
Citiți principiile noastre de moderare aici!