Personalul medical de la Spitalul Clinic CF din Timișoara atrage atenția asupra confuziei făcute între medicamente și suplimentele alimentare. Acestea sunt două categorii diferite de substanțe curative, cu eficacitate diferită și alte destinații terapeutice.
„Este important să înțelegem diferența între medicamente și suplimente alimentare pentru a lua decizii informate în ceea ce privește îngrijirea sănătății noastre. Medicamentele sunt substanțe chimice cu efecte terapeutice și sunt reglementate de autoritățile sanitare pentru a asigura eficacitatea și siguranța lor. Suplimentele alimentare sunt produse care conțin vitamine, minerale, plante medicinale sau alte substanțe nutritive, disponibile fără prescripție medicală. Acestea sunt concepute pentru a completa dieta și pentru a oferi nutrienții necesari organismului.
Suplimentele alimentare NU pot înlocui un tratament medicamentos pentru o boală acută sau cronică. Ele pot fi utilizate doar în completarea unei diete variate și, eventual, ca adjuvant pe lângă medicația prescrisă de medic (cu condiția ca suplimentul alimentar să nu interacționeze cu tratamentul de bază)”, precizează farmacista Adela Filipescu din cadrul Spitalului Clinic CF din Timișoara.
Deși nu sunt contraindicate, suplimentele alimentare trebuie luate cu grijă și trebuie să corespundă nevoilor noastre terapeutice. De aceea, este important ca decizia de administrare a oricăror suplimente să fie discutată împreună cu medicul de familie sau specialistul. Același lucru este valabil și pentru medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală.
„Atunci când alegem suplimente alimentare, ar trebui să ne orientăm către produse de calitate, produse de companii de încredere și să ne asigurăm că respectăm doza recomandată.
Suplimentele nu ar trebui să înlocuiască o dietă echilibrată și variată, ci să ofere un aport suplimentar de nutrienți atunci când este necesar.
Este important să consultăm un medic sau un specialist în sănătate înainte de a lua orice medicament sau supliment alimentar, pentru a ne asigura că alegerea noastră este potrivită pentru nevoile noastre individuale și pentru a evita interacțiunile nedorite sau efectele secundare.
Suplimentele alimentare pot fi comercializate în România pe baza unui certificat de notificare emis de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) aflat în subordinea Ministerului Sănătății”, a mai adăugat farmacista Adela Filipescu.
O listă a suplimentelor notificate de INSP se găsește AICI.
Recomandarea atunci când vrem să alegem un supliment alimentar este, în primul rând, consultarea cu medicul sau cu un farmacist. De asemenea, este bine să luăm în considerare următoarele criterii: cine le produce, ce conțin, cum ajută dar și de unde le pot cumpăra.
Trimite articolul
XDomnilor doctori (medici) ar trebui să explicați și ce inseamnă alimente functionale și de ce carnea de vită e bună (aliment functional) și de ce suplimentele alimentare nu sut totdeauna cele mai bune soluții!
mult mai bine alimente suplimentare…
Diferenta e ca unele sunt compensate, celelalte nu.
-
Nu. Diferenta este ca pe unele s-au facut studii, contin substanta activa intr-o forma biodisponibila si functioneaza in masura in care este scris in prospect, iar celelalte contin multa reclama, poate ceva substante active de regula in cantitati minuscule, uneori bine ascunse sub sintagme precum extract de […], in forme despre care nu se stie in ce masura pot fi absorbite in organism. Iar in cazul suplimentelor nici macar nu exista vreo obligatie legala ca sa fie testate pt. eficienta, siguranta, etc.
In opinia mea suplimentele ar trebui interzise sau macar vandute oriunde altundeva decat in farmacii pentru a nu fi confundate cu medicamentele. In ceea ce privesc prescriptiile de suplimente ale medicilor, nu stiu cum sa le cataloghez. Ma pot gandi doar la prostie si coruptie.