Medicii Spitalului CFR Timișoara menționează că la nivelul Uniunii Europene peste 33.000 de persoane mor anual din cauza infecțiilor apărute în urma bacteriilor rezistente la antibiotice. Țara noastră este printre țările cu cel mai ridicat consum de antibiotice.
Dacă abuzul de antibiotice continuă, până în 2050, infecțiile rezistente la antibiotice ar putea cauza mai multe decese decât diferitele tipuri de cancer.
„Abuzul de antibiotice nu face altceva decât să ne aducă mai aproape de o perioadă în care medicamentele pe care le folosim nu vor mai avea efect. Este important să înțelegem că utilizarea acestora trebuie să fie făcută strict sub supravegherea unui medic. Altfel, riscăm apariția acelor bacterii rezistente și nu mai avem mijloace de luptă împotriva lor.
Riscăm să murim din cauza unor boli care puteau până acum să fie tratate cu antibiotice tradiționale. Cu alte cuvinte, automedicația, autoadministrarea necontrolată de antibiotice, duce la pierderea eficacității acestora, crescând mortalitatea din cauza prevalenței”, spune farmacist Adela Filipescu de la Spitalul Clinic CFR Timișoara.
Câteva dintre recomandări ar fi:
- Luaţi antimicrobiene numai cu prescripţie de la medic și nu utilizați tratamente rămase de la o altă infecție sau de la o altă persoană;
- Respectați indicaţiile medicului sau farmacistului cu privire la durata tratamentului și ora la care luaţi medicamentul; nu întrerupeți administrarea mai devreme: dispariția simptomelor nu întotdeauna dispariția completă a infecției; înseamnă
- Practicați igiena mâinilor;
- Protejați-i pe cei din jur dacă aveți o infecție contagioasă;
- Acolo unde este posibil, vaccinați-vă pentru a limita riscul de a contacta infecţii virale/bacteriene.
Medicii Spitalului Victor Babeș Timișoara ne spun despre practicile care duc la creșterea rezistenței bacteriene, și anume administrarea antibioticelor fără prescripție medicală, întreruperea tratamentului înainte de finalizarea acestuia, utilizarea antibioticelor pentru infecții virale, cum ar fi răceala sau gripa, unde acestea nu sunt eficiente.
„Antibioticele reprezintă o unealtă puternică în lupta împotriva bacteriilor. Ele reușesc, uneori, într-un timp foarte scurt, să le inhibe dezvoltarea și chiar să le distrugă. Un alt mare avantaj al acestora îl reprezintă posibilitatea, în majoritatea cazurilor, de a fi prescrise pe cale orală, deci ușor de administrat chiar și acasă. Există, însă, și o latură negativă, ce poate apărea din cauza consumului excesiv de antibiotice.
Antibioterapia trebuie luată în considerare cât mai rar și doar atunci când este necesară. Fiecare dintre noi poate contribui la reducerea riscului reprezentat de bacteriile rezistente prin respectarea strictă a indicațiilor medicului în ceea ce privește doza, ritmul și durata tratamentului cu antibiotice”, spune S.L. dr. Ioana Malița,medic primar farmacologie clinică la Spitalul Victor Babeș Timișoara.
Trimite articolul
XSEMNALUL DE ALARMA NU SE TRAGE! SE EMITE. DOAR PROSTOVANUL ROAITA VASILE A TRAS PANA FU GAUIRIT DE FORTELE DE ORDINE! TANAR PROST, COMUNIST,
musiu gligor! antibioticele le poti cumpara doar pe baza de reteta! as vrea sa cumpar antibiotice la kg, sa-ti ofer macar de un polonic inainte de a mai scrie tampenii!
Pai și nu tot ei le prescriu? Ca fără hârtie nu poți cumpăra. Și ei dau la spital ca să nu iei nosocomiale, să iasă ei bine.