Medicii specialiști din ambulatoriile de specialitate atrag atenția guvernului asupra subfinanțării sectorului. Mitingul are ca temă „Subfinanțarea și falimentarea ambulatoriului de specialitate”, prin care inițiatorii cer o alocare bugetară mai consistentă a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, pentru a acoperi cheltuielile acestui sector.
Inițiatorii au elaborat și un memoriu, pe care doresc să îl înainteze premierului Marcel Ciolacu.
„Creșterea valorii punctului a fost deci de 4,4%, ]n condițiile în care inflația cumulată a fost de 24,27%, fiscalitatea pentru PFA (majoritatea medicilor din ambulatoriu fiind organizați sub forma de cabinete medicale individuale) a crescut cu 250%, salariul mediu brut (referință pentru salariile angajaților noștri) a crescut de la 5.535 de lei în ianuarie 2021, la 7.567 de lei în ianuarie 2024, etc. Ca urmare a tuturor acestor factori, puterea de cumpărare a 100 lei în 2021 a scăzut în 2024 la 75,73 lei (inflație cumulată de 24,27%). Valoarea punctului a crescut cu 4,4%.”, spun aceștia în memorial.
Specialiștii mai atrag atenția că pe fondul subfinanțării semnalate, cei care vor suferi sunt, în primul rând, bolnavii cronici, care vor fi constrânși să aglomereze spitalele ori să plătească din propriul buzunar tratamentele medicale.
„În condițiile deficitului semnificativ de medici din necesarul estimat de C.N.A.S. de 21.000 de norme în ambulatoriul de specialitate sunt ocupate doar 11.000 (deficit de 47%), a vârstei medii înaintate a medicilor (aproximativ 55 de ani).
Constatăm lipsa unei strategii bugetare cu privire la finanțarea domeniului sănătății, esențial pentru starea de sănătate a cetățenilor și buna funcționare a întregii societăți, cu aruncarea în integralitate a constrângerilor financiare asupra operatorilor privați care asigură asistență medicală pe baza unor contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Cine va avea de suferit? În primul rând, pacienții. Dacă nu vor mai exista medici în ambulatoriu, ei ce vor putea face? Să meargă în spitale, aglomerându-le și sufocându-le, în condițiile în care se știe că acolo costurile pentru buget sunt semnificativ mai mari decât în ambulatoriu. Sau pot apela la servicii cu plată. Cei care și le pot permite”, ma spun protestatarii în memoriul destinat premierului României.
Mitingul are loc în intervalul orar 13-15, în Piața Victoriei din București. Ulterior, reprezentanții medicilor vor cere dialog cu reprezentanții guvernului, pentru a dezbate situația.
foto: Flaviu Petrica
Trimite articolul
XAu salarii de mii de euro pe luna, si tot ei se plang ca nu sunt platiti destul. Cati bani mai vreti sa primiti pe langa spagi ? Nu va mai ajung banii.
-
Care salarii, nene?? Sunt medici din cabinete mici, policlinici mici CARE NU AU SALARII! Au firme mici PFA sau SRL si te consulta moca cand te doare ceva(cardiologie, diabet, oftalmologie,etc)