Sistemul medical românesc abia face față pandemiei. Medicii sunt suprasolicitați, iar bolnavii de Covid-19 ajung pe ultima sută de metri la spitale, în stare gravă. Imaginile cu cozi de ambulanțe la poarta spitalelor circulă de ceva timp pe internet, dar medicii din Timișoara spun că este ceva normal.
„Noi deservim încă trei spitale și facem și triajul epidemiologic de la ora 15 până seara, în afară de zilele de sâmbătă și duminică. În fiecare zi este așa la noi, dacă nu văd 4-5 ambulanțe înseamnă că a trecut Covidul. Formele severe și foarte severe rămân la noi, dacă avem locuri, formele moderate vedem unde le găsim locuri, iar la cei care au forme ușoare spre moderate le facem analizele, îi trimitem acasă și le trimitem analizele și imagistica la medicul de familie, inclusiv forma de boală, pentru ca medicul de familie să dea medicația, să îi ia în monitorizare, să îi sune. Dacă nu este coadă de ambulanțe, înseamnă că a trecut Covidul”, ne-a declarat Cristian Oancea, directorul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” din Timișoara.
Ambulanțe cu duiumul pe străzi
Iar numărul de ambulanțe de pe străzile Timișoarei e mai mare ca niciodată în această perioadă.
„Când locuiești pe o stradă foarte circulată, ambulanțele sunt ceva obișnuit și, după o vreme, nu le mai auzi. În ultima săptămână însă, se aud tot mai des sirenele. Dacă te nimerești să le și vezi, constați că personalul e cu echipament de protecție. Sunt tot mai multe”, ne-a spus un timișorean care locuiește pe Calea Șagului.
Explicația e simplă: bolnavii de Covid-19 merg în ultimul moment la spital, spun medicii. În special cei care nu cred în coronavirus sau refuză să se vaccineze.
Pentru că nu mai e loc în secțiile ATI, România a început să trimită infectații cu coronavirus din Unitățile de Primiri Urgențe în spitalele din Ungaria, care a acceptat să primească 50 de bolnavi în secțiile ATI. Doi pacienți din Timișoara au plecat joi după-amiază spre Szeged, dar unul nu a mai ajuns acolo, pentru că a intrat în stop cardio-respirator înainte de urcarea pe autostradă. Ambulanța a făcut cale întoarsă la Spitalul Județean, dar femeia de 66 de ani care trebuia să fie tratată de medicii din Ungaria nu a mai putut fi salvată.
Joi seară, trei pacienți au ajuns cu o aeronavă militară din București pe aeroportul din Timișoara. Au fost preluați de SMURD și Serviciul Județean de Ambulanță Timiș și duși în UPU la Județean, pentru echilibrare. Au plecat vineri dimineață la Szeged, unde au ajuns cu bine.
„Au plecat toți trei, au fost stabili în timpul nopții. Ideea este că se încearcă degrevarea UPU, dar trimitem pacienți care tolerează transferul și care au șanse. Azi-dimineață (vineri – n.r.), pe zona roșie din UPU a fost predată tura doar cu cinci pacienți Covid, în condițiile în care ieri a fost predată cu 14, să sperăm că se îmbunătățește situația”, ne-a declarat Mihai Grecu, șeful UPU-SMURD Timiș.
Ambulanța are ceva mai puține solicitări
Specialiștii speră, cel puțin deocamdată, că sistemul medical nu va mai fi atât de solicitat. Dacă în urmă cu o săptămână reprezentanții SAJ Timiș ne spuneau că situația e dramatică, cu peste 1.000 de solicitări pe zi, acum a început să scadă numărul acestora.
„Pare că este în ușoară scădere, am avut mai puține recoltări, iar numărul mai mic de recoltări atrage după sine un număr mai mic de solicitări și un număr mai mic de pozitivi. Miercuri am avut vârful cu 789 de pozitivi pe Timiș, cifrele au apărut ieri, noi am avut 1.110 solicitări în total, 555 de PCR recoltate și 160 de rapide cu 71 de pozitivi pe rapide. Pe 555 PCR, am avut peste 90% pozitivi, deci am avut vreo 600 de pozitivi în ziua respectivă. Joi, de la 1.110 au scăzut la 956 solicitările, cel mai important e că recoltările au scăzut de la 555 la 432, iar antigen de la 160 am făcut 127 și de la 71 de pozitivi am scăzut la 39.
Astăzi (vineri, când se dau rezultatele – n.r.), din punctul nostru de vedere, avem undeva la vreo 460 de pozitivi, față de 600 cât am avut cu o zi înainte. Astăzi (vineri – n.r.) recoltăm 325 de probe față de 432 ieri și față de 555 alaltăieri, care se vor reflecta și în numărul total și mai ales în numărul de pozitivi. Această situație va genera mai puțini internați, mai puțini la ATI. Dar nu ne grăbim, poate să fie o scădere ca multe altele și apoi să revină”, a explicat Iancu Leonida, directorul Serviciului de Ambulanță Timiș.
DSP Timiș: Lupta nu se câștigă în spital, ci în comunitate
Și specialiștii DSP Timiș au constatat o situație mai bună, dar spun și ei că nu trebuie să ne culcăm pe o ureche.
„Numărul mediu de cazuri pozitive din ultimele două săptămâni pledează pentru iminența unei faze de platou. Este o estimare ce trebuie confirmată de evoluția numărului de cazuri din perioada următoare. Dar nu ne permitem să tratăm pandemia cu detașare, este în continuare nevoie de multă responsabilitate din partea fiecăruia și de un efort susținut din partea corpului medical. Noi, cei din DSP Timiș, facem încă un apel la concetățenii noștri să se vaccineze și să respecte cu strictețe normele de protecție sanitară. Lupta cu acest virus nu se câștigă în spital, se câștigă în comunitate”, ne-a declarat Flavius Cioca, directorul DSP Timiș.
Joi, județul Timiș a înregistrat un număr record de infectări: 789 de persoane confirmate cu coronavirus de miercuri până joi. În spitalele din județ erau internate peste 500 de persoane, dintre care 60 pe secțiile de terapie intensivă. Șase oameni au murit de miercuri până joi după infectarea cu coronavirus. De la începutul pandemiei și până acum, în Timiș au murit 1.506 persoane. În total, 71.415 oameni din Timiș s-au îmbolnăvit de Covid-19.
editor Amalia Kui
Trimite articolul
XCred ca doar vreo 10% sunt atat de prosti incat mai cred in minciunile despre Covid…nu e neaparat in totalitate vina lor avand in vedere ca sunt necontenit asaltati cu minciuni si scenarii stupide precum articolul acesta.
-
Realism idiot
-
Hai și tu la Victor Babeș și stai o dupa-masa in triaj..
-
@Rexxhen daca tot esti acolo, verifica mai bine protocolul, si vedeti ce-i in medicamentele alea, ce lot, daca corespunde continutul… Investigheaza, fa pe detectivul…
-
-
Taximetrist shawormar. Cunoscator de toate, cu vidul absolut la mansarda.
90% din cazurile care ajung la spital ar fi fost tratate acasa de medicii de familie daca tradatorii din guvern pregateau valul 4 prin procurarea medicamentelor necesare. Nu avem anticorpi monoclonali, tocilizumab, favipiravir sau alte antivirale necesare. Tarile din jurul nostru le produc, dar la noi Unifarm si Terapia sunt blocate de ministerul userist al nesanatatii. Baga bani in mass media de demonizeze nevacinatii si inca se lupta pe functii in loc sa isi faca treaba. La puscarie!
-
Si ce % din cazurile care ajung la spital n-ar fi ajuns daca erau vaccinati? Daca erau disponibile medicamentele alea sunt ferm convins ca propaganda care va alimenteaza nebunia ar fi gasit cai sa va faca sa nu le luati. Daca si oxigenul a ajuns dusman..
-
Unde am scris sa nu se vaccineze lumea? Te deranjeaza ca am mentionat medicamentele care ar fi ajutat ca acest virus sa fie catalogat ca o simpla viroza si care ar fi salvat milioane de oameni de glob? Esti in partid cu Citu si ai target sa consumi alea 120 de milioane de doze cumparate din banii nostri pe nu stiu care rationament? 120 de milioane de doze la o populatie de maxim 18 milioane din care poate vreo 12 milioane sunt adulti si eligibili pt vaccin? Alea care au ajuns sa se doneze catre alte tari ca ne expira? Din intamplare toate cunostintele mele care au ajuns la spital au fost vaccinate. E sigur doar o coincidenta. Un prieten de 38 de ani dublu vaccinat a si murit in minunatul ATI. Cu ce te deranjeaza si de ce o dai in conspiratii ca am mentionat medicamnetele folosite de o lume intreaga si care au efect dovedit? Ca scadea numarul de internati si morti? Ca se tratau toti pe acasa cu medicul de familie in telefon, fie ca erau vaccinati sau nevaccinati? Respect ambele categorii. Mictionez pe propaganda voastra, istericilor!
-
Medicamentele menționate sunt injectBile (doar unul e forma comprimate). Deci nu ti le face nimeni acasă. Nici o tara nu are tratament monoclonal pt toți pacienții. Și nici din restul…Cel cu forma administrare comprimate trebuie dat în primele 3 zile sub supraveghere…
-
-
Curios,dar nu se mai protesteaza de citva timp impotriva vaccinarii.Or fi protestatarii la Victor Babes ?Oricum eu doresc sanatate la toata lumea indiferent de credinta.
-
@zet nu se protesteaza fiindca lumea nu ajunge la informatie, cenzura e mare, multi suntem blocati pe fb, ca cenzura e mare, dar de unde sa sti tu astea conectat la main stream media… Ba chiar cred ca te bucuri… Apropo, in Franta, au votat impotriva vaxx obligatorii, ca si aia-s destepti ca noi romanii, nu???
Nu va faceti iluzii ca nu va scadea inca numarul de imbolnaviti si de decese. Din pacate masurile care trebuiau de mult timp sa se ia nu s-au luat nici in ziua de azi. In continuare scolile sunt deschise si se fac nunti, botezuri etc… Mai nou avem o si mai mare polarizare a fanaticilor de ambele feluri: fanaticii vaccinisti si fanaticii antivaccinisti. Am intalnit cazuri de fanatici vaccinisti, parinti ai unor copii care sustin din toti rarunchii sa nu se inchida scolile fiindca ei si copiii lor sunt vaccinati. Asta denota o lipsa de educatie crasa fiindca daca ei si copiii lor se afla in procentul statistic de 5% ineficienta al vaccinului pot sa dezvolte cazuri grave care pot duce la deces. Am intalnit si fanaticii antivaccinisti care in orice conditii sustin scolile deschise, daca se poate si fara masca si spalat pe maini, ca vezi Doamne, copiii trebuie sa dezvolte o oarecare imunitate si sa fie educati si sanatosi psihic. Nu pot sa spun decat: alti tampiti needucati. Precum am observat eu exista un interes mutual al fanaticilor vaccinisti si antivaccinisti ceea ce mi s-ar fi parut surprinzator, insa explicatia este lipsa de educatie. In aceste conditii in care idiocratie e la putere, ma tem ca Romania va deveni din punct de vedere pandemic o situatie aparte, un unicat nedorit de nimeni. Sper sa ma insel insa prosteala pe care o vedem, la oameni de la care ar trebui sa avem minime pretentii, ma face sa cred ca traim vremuri tragice.
Ca sa elimin tot felul de comentarii venite din partea oricaror fanatici, mentionez ca sunt vaccinat inclusiv cu doza 3. Fanaticilor vaccinisti le spun ca si daca esti vaccinat poti sa faci forme grave…celor antivaccinisti le spun ca inca nu mi s-au dezvoltat solzii si coarnele. Doresc tuturor sanatate si feriti-va singuri…de prosti!
-
Foarte bine punctat! As mai adauga si eu cate ceva… “Medicii speră la o gură de oxigen”…. Speranta moare ultima, intr-adevar si e bine sa ne pastram optimismul. Insa, in acelasi timp, trebuie sa fim realisti. La o zi dupa ce in Timis si Timisoara s-a inregistrat recordul absolut de cazuri (783 / 437), din toate cele patru valuri, nu prea e loc de optimism. Greul nu a trecut inca. Suntem la 10 pacienti distanta de a bate si recordul de persoane aflate in ATI (70, in aprilie, valul 3). Avand in vedere numarul de cazuri de ieri, cu siguranta il vom bate si pe asta, intr-o saptamina-doua. Avem record si la nr de persoane spitalizate: 546… Deci, dragi doctori, incercati sa va dozati bine efortul, nu am trecut inca peste val…. Ar fi fost mult mai usor sa se carantineze localitatile cu incidenta mare. Dar, guvernul are alte prioritati acum….
-
Apropo de educatie si de fanatici, atat timp cat vrei ingradesti accesul la educatie a copiilor, a scolarilor si prescolarilor, (nici regimurile nazistesi sataliniste nu au indraznita asta), ca nu cumva sa racesti tu, ca poate mori de covid, esti mai fanatic si mai egoist si meschin decat cei pe care-i numesti tu ‘fanatici celor doau tabere’!
-
Este absolut surprinzator cum tocmai aceia care nu au fost niciodata interesati de educatie si civilizatie sunt acum extrem de interesati. Sunt convins ca si tu esti unul dintre cei care erau mediocri in scoala si acuma nu mai poti de drepturile copiilor de a studia. Nu cred ca ai fost in viata ta premiant si in cazul in care te afli in posesia unei diplome de licenta aceasta este pe la vreo particulara obscura pe la care nu ai “dat” in viata ta. Asta e portretul robot al fanaticului …
-
Ce te faci acuma ca tocmai s-a vaccinat si Sosoaca? :)) Ati ramas fara lider nevaccinist?:)) Hai sanatate…
-
-
lipsa de educatie clara….doar ca nu la acei oameni ce au avut taria sa creada in doctori la fel cum crezi si tu cand te duci la ei cu orice alta boala, sunteti bolnavi cu capul daca aveti impresia ca vaccinul este orice altceva decat exact ce se spune ca este, natie de retardati
e coada de bun ce e sistemul de sanatate romanesc. brusc, nu mai conteaza ca era mereu varza, nu?
neurologie
Doua puncte de considerat:
1. Tarile europene cu procent mare de vaccinati si cu certificat verde nu au probleme cu valul 4. Incidenta noilor cazuri e mult mai mica decat in valurile precendente iar mortalitatea e infima. In Germania, in multe landuri, masca in scoli nu mai e necesara. Factorul decisiv: VACCINAREA.
2. Daca am considera ca am ajuns la un varf de infectii (ceea ce nu e clar) si avand in vedere ca e un fenomen natural (controlul epidemiei in Romania a esuat) ar trebui sa urmeze o perioada in care numarul de noi infectii va scadea urmand aceeasi curba ca si cea de crestere. Adica vom avea inca o perioada cu CIFRE MARI de noi infectii si probabil un numar in crestere de morti (fiindca suntem deja la limita sistemului medical).
Generatia asta coporatista ar trebui sa vada Pistruiatul, sa vada si ei cum e cu nazismul… Ca astia au crescut doar cu Hollywood
Din păcate părinții nu caută educația la școală ci un loc în care sa îți plantezi copilul de la 8-12 + afrer cel puțin până la 16.00. Mă refer în special la clasele 0-4, cei care își doresc cel mai mult școala deschisă… Să nu cumva să îl aibă pe copil pe lista de preocupări. Și nu este vorba de cei fără bani, ăia nu își permit oricum after…
Acces la educație ai: cărți, informații, tutoriale doar sa vrei să înveți alături de copilul tău. Toată lumea are legătură la internet și telefon pentru copil “să fie în rând cu ceilalți”. Telefon există la majoritatea, cel puțin 80% sigur. Nu discutăm despre cazurile sociale în care oricum copiii nu ajung la școală decât ocazional… Și să nu discutam câte ore stă un copil cu ochii în telefon să se joace în cel mai fericit caz, că doar el știe ce educație își face singur pe net și asta cu sau fără școală on line.
Pentru ca în țara asta să se schimbe ceva este necesar ca cei care au copii să își asume rolul de părinte ( să își învețe copilul, el nu altcineva și sa le aloce timp, atunci când îl are și cum îl are). A ține deschise școlile și a avea câte 80-100 de copii bolnavi pe zi, doar în Timiș, nu înseamnă acces la educație ci FOCAR DE INFECȚIE.
Am avut la copii mei învățători de excepție care spuneau: cum poate să se ocupe un părinte de copilul lui, nu poate nimeni. Condiția este să vrea!
Sectarul felcer cu nume Voicu Tudorache Lache aprig anti va cinist a fost cumparat cu milioane de Euroi ca sa devina peste noapte pro vaccin. Deja predica sectarilor lui ca cine nu se vaccineazannu ajunge la Rai.
Oameni buni. Vaccinarea este necesară. Va accelera, sau va beneficia reîntoarcerea la o viață normală, a tuturor, și va scădea numarul deceselor atât în faza acută a bolii cât și în faza cronică prelungită, aceea în mass-media numită postcovid. Deoarece și în postcovid se moare de avc, embolii pulmonale șamd. Incidența acestora prezentând o linie explozivă în postcovid .
Cât despre terapia monoclonală, este foarte scumpă, o problemă clară pentru România, aici are noroc românul că suntem în UE. Încă nu există date concrete referitor la contraindicații. Mie mi s-au prezentat noile posibilități terapeutice în Germania chiar ieri în variantă actualizată. Da, este ceva în plus dar baza este categoric vaccinarea.
Și apropo, au început deja reinternările pacienților cu simptome postcovid cu avc, embolii, tromboze, tulburări de ritm cardiac, boli autoimune cu manifestare hematologică și vasculară. Și da. Categoric creșterea incidenței acestor patologii sunt cauzate de covid.
Deci, soluția este un lockdown și vaccinarea. Exact ce s-a făcut mai în toate țările de pe mapamond, care acum sunt foarte aproape de normalitate.
Când în Germania se aplicau măsurile de carantinare, și se aplicau serios, în România era bella vita. Dacă se vaccina lumea și în România acum era totul mult mai bine.
Dar vedeți? Deși în România sistemul medical nu este la un minim necesar , și toți cunosc problema asta, mare majoritate a decis a nu se vaccina. Un paradox șocant.
Drept urmare, vaccinați-vă. Nu ascultați de un popă slut, de o șoșoacă. Dacă aveți întrebări, informați-vă. Lăsați usturoiul, pălinca și medicamentele luate după ureche. Vaccinați-vă. Nu vedeți că România este în colaps? Își trimite pacienții la vecinii vaccinați. În Germania doar 10% din totalul paturilor de ati sunt covid, restul normalitate. De luni copiii merg la școală fără mască. Ne apropiem de normalitate. Și singurii vinovați pentru faptul că în România nu este la fel sunt cei …………. exact, ați ghicit, cei nevaccinați. Deci pe lângă faptul că mor oameni inutil, pe lângă faptul că populația României va fi mult mai bolnavă în următorii ani, copiii din România vor avea probleme de adaptare pe viitor, probleme la școală, cu învățatul, probleme de socializare, depresii șamd. Vedeți? Problema nu este prezentul, ci viitorul care cu căt se prelungește situația actuală din România, cu atât va fi mai sumbră.
Păcat, România, cea pe care eu o știu, era cerebrală.
-
Nu te cred nici colegii tai, doctorii, care in proportie de cateva zeci de procente nu sunt vaccinati, si tu dai vina pe sosoaca? Decat sa fiu bolnav in viitor de la vaccin, prefer sa fiu de la postcovid, btw covid pe care l-am avut anul trecut in noiembrie si n-am avut decat vreo doua seri de simptome pre-gripa, atata tot. Nici macar gripa n-am avut, si mai stiu cateva zeci de persoane care au avut covid si una singura a fost internata cu masa ca oxigen. Deci te rog sa lasi la latitudinea mea daca vreau sa sufar de la riscurile covid/postcovid sau de la cele postvaccinare. Si tu ai fost lasat sa alegi din cate imi imaginez. De acord?
-
Si inca ceva: stii ce mi se pare ciudat? Nu am vazut niciun doctor care sa spuna: bai, aveti grija la stilul de viata. Daca va stiti supraponderali atunci ar fi cazul sa incepeti sa slabiti incepand din momentul asta. Daca va stiti ca aveti o viata sedentara, atunci apucati-va si faceti ceva miscare. Daca aveti alimentatie dezechilibrata, aveti grija ce mancati, fibre, verdeturi, low-fat-uri, etc. Cu toate ca majoritatea covarsitoare a celor care ajung in ATIuri se inscrie intr-una din tipologiile de mai sus. unul n-ati spune asta. Numai vaccinare, vaccinare, vaccinare. Ati reusit sa suprasaturati populatia cu inedmurile astea incat si cei care stateau in dubii acuma nu mai vor pentru ca deja e prea mult cu aceasta presiune, si ceva pute.
-
Nu schimba subiectul. De decenii se recomandă mișcarea și un mod de viață cât mai sănătos și echilibrat. Câți respectă asta? Câți se uită pe verso-ul ambalajului să se uite la E-uri, grăsimi saturate, nesaturate, fibre, proteine șamd ? Îți spune chiar incidența celor supraponderali în procent exact. În principiu ai mare dreptate, dar doar într-o lume relativ educată și relativ potentă financiar. Tu gândești precum un idealist. Bravo ție, așa ar trebui să fie. Te respect enorm pentru asta. Și eu am fost așa până în primii ani de practică medicală. În urgențe am observat cu mare dezamăgire care este adevărul asupra societății. Aceasta este haotică și foarte ignorantă. Faptul că tu sau cunoștințele tale nu au dezvoltat, poate nu încă, sper niciodată, simptome postcovid, nu înseamnă că unul din noi doi nu are dreptate. Eu văd cu ochii mei ce se întâmplă pe cardiologie, pneumologie, neurologie și urgențe în Germania.
Iar faptul că un anumit % din doctorii din Ro nu s-au vaccinat, este doar dovada unui sistem medical comunist, ignorant, depășit, îmbâcsit și periculos. Cu tot respectul pentru cei competenți, că mai sunt și mulți colegi în România care nu s-au murdărit și care încă reprezintă o speranță de ciitor. Ști care este procentul medicilor vaccinați din occident? Este foarte mare, iar printre cei ce au văzut ce înseamnă corona, este de aproape 100%. Iar aceștia nu au fost obligați. În Germania nu este obligatorie vaccinarea în rândul medicilor.
Ca și concluzie, nu-mi da te rog un sistem absolut cu cel puțin cinci decenii depășit ca și exemplu.
Dacă îți spun ce conversație am avut cu doi dr din România despre Corona, ai fi șocat. I-ai fi trimis chiar tu acasă cu o paletădupăceafă. A trebuit să le explic prin telefon din Germania care este principiul de funcționare a terapiei lowflow/highflow. Asta în timp ce unchiul meu, om fără comorbidotați, a murit prin asfixie ca urmare a infecției cu corona lângă un aparat de ventilație artificială de ultimă generație pe care tot, noi, familia l-am cumpărat și adus din București pentru că în spital nu existau suficiente aparate. Tatăl meu a murit cu zile că deși avea simptomele absolut specifoce unui infarct miocardic, au trimis un smurd fără doctor. Nu i-au legat nici perfuzie, nu i-au asigurat parametrii vitali, nu i-au dat nici banalele medicamente profilactice specifice medicinei de urgență, și să o facă lată de tot, l-au pus să meargă până la ambulanță în loc să-l care să nu facă efort. Toate astea se întâmpla în timp ce eu din păcate eram în mod paradoxal în gardă pe ambulanță în Germania. Alt unchi a murit de embolie pulmonară postcovid la o săptămână după externare. Tu pe incompetenții ăia mi dai exemplu cum că nu s-au vaccinat ? Serios? Habar nu aveți ce este sistemul medical din România! Voi încă aveți o părere bună despre el. Realitatea este devastatoare !
Da, la început am fost împotriva vaccinului și eu. Recunosc. Nu aveam informațiile necesare, dar m-am informat și m-am vaccinat de bună voie. Zici că ceva pute. Da. Așa e. Pute tot în România. Acesta este adevărul. Iar cand un singur lucru, dar chiar un singur lucru a funcționat remarcabil de bine fiind chiar mai eficient decât în Germania, și anume organizarea vaccinărilor, lumea nu merge. Dece ? Pt că nu există încredere în sistem. Sistem pe care tot tu, în mod paradoxal mi-l dai exemplu. Păi acum unde e adevărul? În vaccin? În doctori? În sistem ? În lipsa crasă de aparate ?
Dar vezi? Toată lumea dă doar exemplele care îl ajută să-și susțină părerea.
-