Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara face parte din spitalele de categorie 1M, dedicată institutelor de specialitate de înaltă performanță. În România, mai există patru astfel de unități din domeniul oncologic, în București, Cluj, Iași și Craiova.
În 2024, aproape 10.000 de pacienți au fost tratați la OncoHelp în Timișoara, dintre care 4300 au fost pacienți noi. Medicii asociației au sesizat o creștere alarmantă a cazurilor de cancer, 80% dintre pacienții noi suferind boli oncologice, precum cancer la sân, cancer pulmonar și alte afecțiuni ale sistemului digestiv.
„Aproape două treimi dintre pacienții oncologici din vestul țării sunt tratați în cadrul Asociației OncoHelp. De aceea, am ales să împărțim medicii oncologi pe localizări ale cancerului. Avem echipe de trei, patru sau cinci medici pentru fiecare localizare malignă. Practic, suntem prima unitate sanitară din România care a realizat acest lucru – o supra-specializare a medicilor din cadrul Asociației OncoHelp pe tipurile de cancer.
Acest demers a fost extrem de necesar, deoarece vorbim de peste 34.000 de consulturi de oncologie, hematologie și îngrijiri paliative doar în Ambulatoriul Integrat al unității sanitare.
Este o cifră foarte mare, la care se adaugă aproape 35.000 de internări pentru spitalizare de zi, destinate tratamentelor.
Nu în ultimul rând, vorbim de peste 7.500 de internări în regim de spitalizare continuă – o activitate extrem de complexă, cu pacienți care au nevoie de îngrijire specială, permanentă. Trebuie subliniat că niciun pacient nu a plătit absolut nimic pentru a beneficia de serviciile Asociației OncoHelp”, spune prof. dr. Șerban Negru, președintele Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.
După punerea în funcțiune al celui de-al treilea accelerator liniar din cadrul unității, 32.000 de pacienți au beneficiat de ședințe gratuite de radioterapie. Pentru a veni în ajutorul pacienților care au nevoie de radioterapie, OncoHelp a susținut financiar cazarea și mesele acestora pe toată durata tratamentului, având în vedere că unii pacienți au fost nevoiți să vină și de la câteva sute de kilometri pentru ședințele de radioterapie.
Anul trecut, asociația a înființat și un program prin care pacienții din Arad au beneficiat de transport gratuit, cu un microbuz de 20 de locuri care îi transporta zilnic până în Timișoara și după înapoi în Arad.
Pentru pacienții oncologici din Caraș-Severin, Asociația OncoHelp a început procedurile pentru construirea unui Spital de Oncologie în Reșița, pentru ca pacienții să nu mai fie nevoiți să vină până în Timișoara pentru tratament.
În cadrul Spitalului Universitar OncoHelp a fost introdusă una dintre cele mai precise și eficiente proceduri de radioterapie, și anume radioterapia stereostatică.
Spitalul Universitar al asociației mai dispune de 192 de paturi, dintre care 131 pentru spitalizare continuă, 56 pentru spitalizare de zi și cinci pentru supraveghere post-anestezie.
Echipa OncoHelp, formată din peste 250 de angajați și colaboratori, va continua să sprijine pacienții diagnosticați cu cancer, oferind diverse tipuri de consulturi și tratamente pentru oncologie medicală, radioterapie internă și externă, hematologie, îngrijiri paliative, investigații de endoscopie digestivă superioară și inferioară, imagistică medicală (inclusiv investigații de computer tomograf, RMN, ecografie medicală și mamografie), consiliere psihologică, cardiologie, consiliere genetică, precum și servicii de îngrijire la domiciliu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!