Planul de acțiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei și a complicațiilor a fost publicat într-un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății, iar obiectivul este cert: de a menține acoperirea vaccinală împotriva rubeolei și rujeolei la peste 95%, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.
Rata de acoperire vaccinală împotriva rubeolei și rujeolei a atins pragul de acoperire de 95% în România până în 2009, conform statisticilor Institutului Național de Sănătate Publică. Din acel an, rata a scăzut până la sub 80%.
Atât rubeola, cât și rujeola sunt boli infecțioase cauzate de viruși. Ele au un grad înalt de contagiozitate.
Impactul la scară largă a vaccinării ROR
Despre beneficiile vaccinării contra împotriva rubeolei și rujeolei a vorbit pentru Tion dr. Teodora Moisil de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, medic primar în boli infecțioase și vaccinologie. Beneficiile sunt multiple, de la reducerea mortalității în rândul copiilor, la protejarea gravidelor de complicații.
„Dispozițiile sunt clare de la Ministerul Sănătății, iar rujeola are mortalitate mare în special la copiii mici. Este și o boală care necesită specializare mare și lasă și sechele, inclusiv neurologice. Această boală poate apărea la femeia gravidă, iar în acest caz va fi o boală lungă și cu complicații. Rujeola, mai ales la persoanele gravide, lasă malformații când mama este neimunizată, lucru care se transmite inclusiv la copil pe partea ORL și chiar meningită”, a explicat dr. Teodora Moisil.
Rujeola sau pojarul, cum mai este cunoscut, este o boală a copilăriei cu rată de infectare mare. La copiii mici, pojarul poate duce la deces. Printre simptome se numără febră mare, tuse, rinoree sau conjunctivită. La 2-3 zile de la debutul simptomelor pot apărea pete mici albe în cavitatea bucală, iar după 3-5 zile apar erupțiile pe piele.
La rândul ei, la copii, rubeola are de obicei o formă ușoară, iar în cca. 50% din cazuri infecția este asimptomatică. Cu toate acestea, la femeile gravide în primul trimestru de sarcină, rubeola poate duce la avort sau poate genera malformații congenitale grave la făt.
Cea mai bună metodă de prevenție este vaccinarea copiilor cu vaccinul ROR, care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.
Trimite articolul
XNiciun vaccin – numai am incredere in sistemul sanitar. Increderea mi-a fost inselata odata cu pandemia si aplicarea planului de genocid prin seruri criminale. Cum este posibil ca incidenta miocarditei sa creasca de 6000 de ori? O coincidenta? Si AVC, edemurile pulmonare, trombozele, mortile subite, la fel?
Cand se va intoarce roata toti cei implicati vor plati conform legii.
Ror un vaccin cu proteine recombinante, cu aluminiu, nu merci!