Rezidențiatul este o formă de educație postuniversitară care durează între trei și șapte ani, în funcție de specializarea aleasă. Este o etapă prin care toți absolvenții de medicină trebuie să treacă dacă doresc să profeseze, accesul la rezidențiat fiind realizat printr-un concurs format dintr-un test-grilă de 200 de întrebări.
În această săptămână, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a vorbit, în cadrul unei conferințe de presă, despre probleme actuale din sistemul de formare a medicilor din România.
Rafila a menționat că din cauză că repartizarea absolvenților de medicină este bazată doar pe media obținută la concurs, unii candidați ajung la o specialitate nepotrivită pentru ei deoarece media nu le-a permis să fie repartizați unde și-au dorit.
„E foarte greu, dacă nu ai îndemânare, să faci o specialitate chirurgicală, doar pentru că media ta nu ți-a permis decât o anumită specialitate. Cred că trebuie să existe un echilibru. (…) Adică e foarte greu, de exemplu, dacă nu ai o vocație și o îndemânare care să îți permită direcționarea către o specialitate chirurgicală, să faci acest lucru, pentru că media ta nu ți-a permis decât să spunem o anumită specialitate.
Cred că trebuie să existe un echilibru și o să găsim o soluție care, sigur, n-o să fie perfectă, dar să ne îndrepte în direcția bună. Acestea sunt doar câteva dintre priorități și m-aș bucura dacă o să mergem pe un parcurs pozitiv în cursul acestui an și vor exista și resursele financiare pentru continuarea proiectelor, inclusiv contrapartida pe care și România trebuie să o plătească pentru aceste proiecte finanțate din PNRR”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.
Vă amintim că, în ciuda discuțiilor cu reprezentanții studenților și promisiunii că nu vor exista schimbări la concursul de rezidențiat, Ministerul Sănătății a publicat în Monitorul Oficial că, începând cu 2026, admiterea la rezidențiat se reorganizează pe următoarele subdomenii:
• Specialități medicale
• Specialități chirurgicale
• Specialități paraclinice și de laborator
• Anestezie și terapie intensivă și medicină de urgență
Până acum, examenul de rezidențiat a fost împărțit pe domeniile medicină, medicină dentară și farmacie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!