Holterul EKG este un dispozitiv portabil care înregistrează activitatea electrică a inimii pe o perioadă extinsă de timp, de obicei 24, 48 sau 72 de ore. Aceasta investigație ne poate spune despre cum funcționează inimia pe parcursul unei zile obișnuite. E bine ca, la recomandarea medicului de familie și, ulterior, a medicului specialist, să luați în considerare o astfel de investigație. Sunt semne despre care ne pot indica o posibilă problemă a cordului.
„Monitorizarea holter se adresează pacienților care acuză palpitații, care vin și descriu fie stări de amețeală sau că și-au pierdut starea de conștiență sau că au valori tensionale foarte mari sau foarte mici, în cazul holterului tensional, de exemplu. Noi urmărim, în cazul holterului EKG, depistarea unor tulburări de ritm sau de conducere, pentru a putea trata corespunzător respectivele patologii.”, spune medicul Vladiana Turi, șef de lucrări, medic specialist cardiolog.
Aceasta investigație este utilizata nu doar in scop diagnostic, ci prognostic și de urmărire a răspunsului terapeutic. Aparatul în sine este unul mic, care nu intervine în viața de zi cu zi a pacientului, dar poate însemna diagnosticarea corectă a unei patologii cu potențial periculos pentru viața acestuia.
„Montarea unui dispozitiv portabil, de foarte mici dimensiuni, aproximativ 5/5 centimetri, la care se adaugă o serie de electrozi cu adeziv la nivelul pieptului pacientului. După montarea aparatului, pacientul trebuie să desfășoare activitate normală, să își urmeze un curs obișnuit al zilei respective, după care, la 24 de ore trebuie să revină în cabinetul spitalului nostru, pentru a îndepărta acel aparat. Ulterior, va reveni pentru rezultatul interpretării holterului”, a adăugat medicul Vladiana Turi.
Procedura de monitorizare Holter EKG pe 24 de ore este gratuită în Ambulatoriul Spitalului Clinic CF Timișoara, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie.
Trimite articolul
XDe evitat consult cardiologie Dr Ana Maria Serban . !Pacient diagnosticat anterior cu cardiopatie ischemica ( nu am aratat documente diagnostice dnei Dr, fiind interesati de diagnosticul ei),posibil infarct miocardic apoi,avand in vedere analizele markeri cardiac.Consult superficial, rapid de catre cardiolog Dna Dr Ana maria Serban, cu diagnostic doar de inceput de HTA.Degeaba s a plans de dureri retrosternale,dureri de gambe,lipsa de aer la efort.Cateva saptamani mai tarziu persoana a suferit infarct miocardic, aproape mortal.La toate simptomele descrise ,dr Ana maria Serban cardiologie nu a comentat ceva, nici macar nu a incercat un raspuns, Amabila,afabila, insa diagnostic gresit,pe bani multi.Nu respecta pacientul, intrat cu aproape o ora intarziere fata de ora programarii.Evitati daca daca doriti sa aveti mai multe sanse la viata