Ioana Mihăilă, noul ministru al Sănătății a fost, vineri, în vizită la Timișoara. S-a plimbat prin noul corp de clădire al Spitalului de Copii „Louis Țurcanu”, în șantier de exact șapte ani, a inaugurat centrul de vaccinare din mașină din parcarea de la mallul din Șagului, a vizitat curtea Spitalului Județean, Primăria Timișoara și Palatul Administrativ, unde a avut întâlniri cu medici și cu autorități. Spitalul „fantomă” de pe Calea Torontalului, una dintre cele mai mari dureri ale orașului, nu și-a găsit loc în program, deși DSP numai ce a semnat un contract pentru reactualizarea documentației necesară construirii Institutului Regional de Oncologie.
Ruina de pe Torontalului a fost ridicată în urmă cu 27 de ani și reprezintă un monument al neputinței autorităților. Au curs nenumărate promisiuni pentru ceea ce ar fi trebuit să fie Institutul Regional de Oncologie de la Timișoara, s-au făcut studii peste studii, iar acum vor fi din nou actualizate.
Ministrul Sănătății spune că „a frunzărit istoria acelui institut” și că înțelege frustrarea, dar și „dificultatea autorităților”, în special a celor centrale, când vine vorba despre proiecte mari de infrastructură medicală.
„Înțeleg frustrarea asta, și eu am avut-o când am frunzărit istoria acelui institut, înțeleg și dificultatea autorităților, centrale mai ales, de a implementa mari proiecte de infrastructură medicală. Unul din planurile de reformă pe care l-am propus în Planul Național de Redresare și Reziliență este întărirea capacității administrative în a construi și derula proiecte de infrastructură medicală. S-ar putea să avem nevoie de ajutor, de expertiză externă și evident de o bună colaborare cu autoritățile locale, astfel încât proiectele să nu mai dureze 20 de ani, ci să se poată efectua într-un timp rezonabil”, a spus Ioana Mihăilă, la Timișoara.
Demolare sau nu, aflăm în 3 luni
Vizita a avut loc la scurt timp de când președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a spus că se dă drumul reactualizării studiului de fezabilitate pentru ruina de pe Torontalului. Potrivit acestuia, în trei luni, atât cât durează contractul pentru actualizarea documentației, expertiza tehnică ne va spune „dacă se demolează, dacă se folosește o parte din ea, dacă se construiește de la zero”.
Direcția de Sănătate Publică Timiș a semnat în 29 aprilie contractul, iar ordinul de începere a lucrărilor s-a dat joi, 6 mai. Se vor face un studiu geotehnic, un studiu topografic, o expertiză tehnică, actualizarea temei de proiectare, actualizarea/elaborarea studiului de fezabilitate. Detalii, AICI!
Ministrul n-a vrut să comenteze prea mult subiectul, dar a ținut să precizeze că așteaptă să vadă ce spune expertiza.
„Vom vedea care este expertiza acestei clădiri. Prefer ca punctul meu de vedere să fie fundamentat pe cele ale experților, așa că prefer să așteptăm rezultatul expertizei, știu că este frustrant, de aceea am introdus un capitol în Planul Național de Redresare și Reziliență dedicat întăririi capacității administrative, astfel încât aceste lucruri să nu mai devină recurente”, a completat Ioana Mihăilă.
Cum e cu finanțarea
Institutul Oncologic de la Timișoara a fost inclus de CJ Timiș pe lista proiectelor de infrastructură medicală propuse pentru PNRR. Ce se întâmplă dacă spitalul „fantomă” nu își va găsi loc pe PNRR? Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că finanțarea sănătății are două mari linii de alocare financiară, plus cea de la bugetul de stat.
„Finanțarea sănătății, pe lângă bugetul de stat, beneficiază de două linii de alocare financiară: unul este acest Plan Național de Redresare și Reziliență, care are această limitare de maturitate a proiectelor. Toate proiectele care vor fi cuprinse, pe lângă faptul că vor trebui să răspundă unor priorități, vor trebui să fie și complet funcționale până în august 2026. Pe lângă alocarea financiară din Planul Național de Redresare și Reziliență mai avem o alocare în Planul Operațional de Sănătate, a cărui primă formă a fost trimisă la Comisia Europeană, dar care va fi regândit, pentru că o parte din programe vor fi mutate pe PNRR tocmai pentru că planul lor de implementare ne permite să le finanțăm prin PNRR”, a conchis Mihăilă, la Timișoara.
Un lucru este clar: dacă spitalul „fantomă” de pe Torontalului intră la finanțare prin PNRR, acesta va trebui să își primească primii pacienți până în 2026.
Construcția spitalului de la ieșirea din Timișoara, de pe Calea Torontalului, a început în 1994. Clădirea ar fi trebuit să adăpostească un nou spital municipal, însă nu a fost finalizată niciodată. Se intenționează ridicarea unui Institut Regional de Oncologie, care ar trebui să fie amplasat pe o suprafață de 5,5 hectare și să aibă, conform vechilor documentații, 476 de paturi de spitalizare. De 27 de ani tot așteaptă să își primească pacienții.
editor Amalia Kui
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XIncapabilii astia nu sunt in stare sa dea avizul pentru deschiderea pietelor Mehala si Flavia si va mirati ca au frunzarit 27 de ani actele pentru un spital?Au inchis pietele pe cand era 7 % si acum ,la sub 2% nu sunt in stare sa aprobe o simpla formalitate.Vai si amar ce am ajuns,sa fim
la cheremul celor de la DSP…
-
Raul, ia fii sincer: de ce îți e mai poftă? De fumul de la mici? De marfa proastă și scumpă? Sau de atmosfera cam desprinsă din Evul Mediu? Ce te atrage mai mult la acele dughene care nu își au nicicum locul într-un oraș din Europa în 2021?
-
Alea trebuie închide și ars locul 7 zile.
Toti alesii locali au preferat sa pape bani publici pe studii de F. si evaluari peste evaluari. Asa toci bani publici hai sa mai facem un SF :))
si de ce ,ma rog, sa-l daramati? nu poate fi transformat?
de exemplu: scoala, gradinite, locuinte sociale. azil de batrani, hotel, camin de studenti
la azilul de noapte de pe fasia gaza stau amaratii aia claie peste gramada
chiar trebuie tooot timpul sa f…m bani anpluea..
va bateti joc de platitorii de taxe si impozite
chiar nu va este deloc putin frica de doamne doamne?
-
Ghita, studiul e facut pentru a se vedea daca e afectata structura. Tu vrei sa pice gradinita peste copii sau ai facut tu personal expertiza tehnica?
-
Ori nu ai citit, ori nu ai priceput!
Ruina aia a stat 27 de ani (DOUĂZECI ȘI ȘAPTE DE ANI) în construcție. Adică structura aia e începută de pesede pe vremea când era Iliescu “tânăr”, și a fost lăsată așa, cu proiectul blocat, fără tencuială, acoperiș, hidroizolație, etc.
Bovin și Mobra au mințit împreună cu Grindy și Veorica în continuare în perioada 2012-2020, și nu au mișcat vreun deget.
In sfârșit suntem conduși de alții, spre disperarea postacilor de aici, și acum se verifică starea printr-o EXPERTIZĂ:Dacă structura e deja periculoasă, se demolează și se reconstruiește.
Daca e afectată, dar se poate reabilita, se va investi în consolidări.
Daca e ok, se folosește ca atare, cu actualizările de proiect de rigoare.
Atât! -
Expertiza tehnica s-a facut si pe timpul lui Robu aia nu e buna ? Trebuie alt? Cate SF sunt facute de fapt pe cladirea asta ? Sa vedeti acolo bani sifonati
Numai la noi merge tot timpul cu curu invers. S-au construit blocuri intre case in centrul orasului si spitale la marginea orasului.
Aceasta cladire trebuia de mult vanduta, venea un dezvoltator ai facea un bloc din ea. Iar primaria cu banii aferenti trebuia sa cumpere teren in oras si sa faca un spital.
De exemplu unde s-au facut blocuri pe aradului sau pe liviu rebreanu sau la isho sau pe circumvalatiunii trebuia primaria sa cumpere terenul si sa faca spital.
Dar sa ne amintim cazul parcului din lipovei care a fost retrocedat prin instanta si unde proprietarul a zis ca a incercat 3 ani sa se inteleaga cu robu sa il cumpere orasul terenul si dupa ce papagalul vopsit nu l-a bagat in seama 3 ani l-a vandut unui dezvoltator sa mai apara un bloc pe niste stradute deja aglomerate!
Asta ati votat, asta ati avut!
-
Unde sa-l faca? Langa Catedrala? E normal sa fie la margnea orasului AZI, peste 10 ani nu va mai fi la margine. Am speranta ca se dezvolta orasul. E spital, nu piata ca sa mergi zilnic! Iar ala nefericitul care e pacient poate prefera linistea de acolo, nu ca la Judetean sa asculte muzica de la discoteca pana dimineata.
-
Despre liniștea de acolo, după promisiunile ferme ale pesedacului Bovin că mută aerodromul la distanță de oraș, a avut grijă pesedacul celălalt, Mobra să “reabiliteze” cu un helipad cotețul Cioca, fiindcă zborurile cu avioanele șmecherilor nu erau de ajuns, le trebuia și elicopter. Iar cotețul au făcut tot ce au putut să rămână în oraș, nu sa fie mutat cum au promis cu câțiva ani în urmă.
-
Intelege epilarea…eventual. Sa inteleaga frustarea, doar un mincinos patologic ar putea spune, de ce?…….este cum as spune eu ca as intelege frustrarea oradenilor ca orice….desi eu in viata mea nu am trecut prin Oradea.
S-ar putea realiza un centru medical tripartit Timisoara -Szeged- Zrenianin. Oricum habarnisti gen NimeNica ,nevinovata m sinistra Mihaila ,allde Donimic, niste neputinciosi dovediti,fara asteptari de la ei
Si daca nu mai faci spital nu-i poti da o alta destinatie ? Camin de batrani, de studenti, locuinte pt nefamilisti, amarasteni, etc ? Chiar asa, se demoleaza ditaimai structura ?
-
Structura aia nu mai e buna la nimica.A stat in ploaie si neprotejata 27 de ani, este putreda… daca se poate spune si pentru beton. Si construita in 93, cand se facea ca la Iepoca de Haur. Cine sa garanteze ca structura aia este inca conforma cu ce s-a dorit. Daca pe parcurs se dovedeste ca o grinda, un stalp, un planseu este slabit, neconform, ce facem? Il invelim in beton nou? o inlocuire , remediere costa dublu, triplu, fata de una noua. Plus ca asa nu mai poti respecta nici un termen de executie. Ar exploda costurile. Orice constructie veche ce se reconditioneraza costa si8 asa cam dublu fata de una noua, proiectata dupa cerintele actuale si executata dupa cerintele actuale, nu alea de pe timpul lui Pazvanti Chiorul.
Azi sunt alte cerinte pentru constructia de spitale, dupa legile europene si nu dupa “indicatiile pretioase ale lu Ceasca si Elena!”
Si e bine ca e la marginea orasului, se poate amenaja si un loc pentru elicopter care sa aduca cazurile ce sunt urgente. In centru unde sa aterizeze elicopterul? Pe stadion ca pe vremea Iepocii?
Plus ca azi un spital mai are nevoie cu mult mai multe decat in anii 90. In primul rand ai nevoie de o sursa proprie de energie, care sa intre la o cadere de curent, Tot asa ai nevoie de centrala de incalzire separata, de apa separata, de etc, etc…Azi ai nevoie si de conexiuni cu mijloacele de transport in comun, azi ai nevoie la orice spital de o parcare imensa, cu plata bineinteles, dar parcare a spitalului unde vin oamenii de azi cu masina, nu ca prin 90 cand numai unii isi permiteau masina- Plus ca ai nevoie de liniste, cat de cat acolo si nu sa asculti manelele lu X sau Y puse la geam. Si sa inghiti gazele de esapamant ale conservelor aduse din Vest.
In centru sa ramana birourile directiei sanitare, dar un spital are nevoie de spatiu si pentru eventualele extinderi.
Scheletul ala de pe totontal este “copt”, O constructie noua si daramarea ruinei este mai avantajoasa financiar decat o petecire a vechii constructii. Orice specialist, cat de cat, in constructii recomanada constructia de la zero si nu pastrarea ruinei. -
Se demolează in caz c nu mai e sigur.
Sa-l demolaati????! Statul roman=o adunatura de incapabili si hoti.
stiu ca doare socialistilor, dar asta-i adevarul crunt dupa 31 de ani de guvernare psd si psd + pnl! banii s-au dus 1% catre pensionari si 99% catre pensii speciale! in sfarsit avem un mministru care a luat taurul de coarne! Doamne ajuta!
-
meritul ii revine lui Nica, citeste articolul, pe care toti il huliti si care mie mi se pare un politician mai putin mizerabil decat ceilalti, care chiar vrea sa faca ceva
Trebuie DARÂMAT! Nu mai SIFONATI bani cu studii de fezabilitate ca nu are rost