Mulți pacienți, cu precădere cei tineri, evită să calce pragul cabinetului psihiatric din frica de a fi judecați. Cu toate acestea, sănătatea mintală este la fel de importantă ca și cea fizică.
„Consultul psihiatric presupune un dialog în care medicul ascultă pacientul și urmărește mai multe aspecte legate de prezentarea acestuia.
Medicul psihiatru poate solicita efectuarea unor teste de către psihologul clinician, în care va cere ca acesta să caute indicii care să confirme și sa susțină diagnosticul. În același timp, pot fi solicitate și alte testări în funcție de patologia ce se conturează pe parcursul examinării (tomografie computerizată, RMN, diverse analize de sânge, consult cardiologic, neurologic).
În urma consultului, medicul psihiatru recomandă medicația potrivită și va face intervenții psihoterapeutice și psihoeducație, atât cu pacientul, cât și cu aparținătorii, va da indicații de modificare a stilului de viață sau îndrumă pacientul către psihoterapeut”, spune psihiatrul Carina Dragu, de la Spitalul Clinic CF din Timișoara.
După ce stă de vorbă cu pacientul, medicul psihiatru poate recomanda o schemă de tratament, dar va sugera și intervenții pe latura de psihoterapie și psihoeducație.
„Sănătatea mintală este la fel de importantă precum sănătatea fizică, de aceea nu ar trebui să existe stigmate sau prejudecăți legate de căutarea ajutorului psihiatric”, mai adaugă Carina Dragu, medic psihiatru, în cadrul Spitalului Clinic CF din Timișoara.
Consultul psihiatric se recomandă atunci când pacientul acuză:
- Simptome severe de depresie sau anxietate, simptome precum tristețe persistentă, incapacitatea de a simți plăcere la activități ce ofereau plăcere, schimbări ale apetitului sau somnului, gânduri de suicid sau panică intensă.
- Tulburări de alimentație: Persoanele care se confruntă cu tulburări de alimentație, precum anorexia nervoasă, bulimia sau tulburările de alimentație neclasificate.
- Tulburări de somn: Problemele severe de somn, cum ar fi insomniile cronice sau apneea, pot avea un impact semnificativ asupra stării de sănătate mintală și fizică și pot necesita evaluare și tratament psihiatric.
- Schimbări bruște de dispoziție sau comportament: Persoanele care experimentează schimbări extreme în dispoziție, energie sau comportament, cum ar fi episoade de impulsivitate sau iritabilitate extremă, ar trebui să solicite evaluare psihiatrică.
- Istoric familial de tulburări mintale: Dacă ai un istoric familial de tulburări mintale, este important să fii conștient de riscul tău și să cauți ajutorul unui psihiatru.
- Probleme de concentrare sau memorie: Dificultăți semnificative în concentrare, memorie sau alte funcții cognitive ar putea indica prezența unei tulburări psihiatrice subiacente și ar trebui investigate în cadrul unei consultații psihiatrice.
În cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara funcționează un cabinet de psihiatrie. Consultul este gratuit, în baza unei trimiteri de la medicul de familie sau de alta specialitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!