Pentru a asigura cantitatea necesară de sânge pentru spitalele pe care le deservește, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara anunță că poate recolta maxim 120 de donatori pe zi. Astfel, reprezentanții centrului vin cu o serie de recomandări și sfaturi, pentru ce care se decid să devină donatori de sânge sau care sunt deja pe lista celor fidelizați și vor să vină la donare, în următoarea perioadă.
„Începând cu 05.01.2024, având în vedere nevoile pacienților și capacitatea de prelucrare a sângelui, informăm membrii comunității donatorilor de sânge din județul Timiș că numărul maxim de donatori care pot dona sânge în Centrul Regional de Transfuzie Timișoara este de 120 în fiecare zi, de luni-vineri, între orele, 7:30-13:30”, transmit pe pagina de Facebook cei de la centrul de transfuzii din Timișoara.
Donarea de sânge – procedură care necesită timp
Chiar dacă poate merge și mai rapid întreg procesul de donare de sânge, cei de la centru recomandă să vă rezervați măcar o oră de stat la control și la recoltare. Încercați să vă programați în avans, pe una din cele două aplicații disponibile online. AICI găsiți mai multe detalii despre întreg procesul dar și alte legături utile.
„Pentru reducerea timpilor de așteptare va rugăm să vă programați online folosind aplicația Donorium sau aplicația BlooDoChallenge.
Pentru fiecare sesiune de donare, vă rugăm să vă alocati un interval cuprins între 60 – 120 de minute, indiferent dacă vă programați sau nu.
Înainte de a veni la donare va rugam să consultati site-ul https://www.ctstimisoara.ro sectiunea Donez – cum ma pregătesc de donare.
Donatorii de trombocite prin afereză și donatorii mobilizați pentru pacienții pediatrici vor fi solicitați individual și au prioritate la consult și donare”, adaugă cei de la centru.
Sfaturi pentru pregătirea donării
Pentru cei care au donat cel puțin o dată, condițiile sunt cunoscute. Cei care vor să vină să doneze sânge trebuie să respecte niște reguli standard, astfel încât donarea să facă în siguranță, inclusiv pentru donator.
„Vă așteptăm la donare doar dacă:
- sunteți perfect sănătos (adică nu aveți febră, nu tușiți, nu aveți afecțiuni cronice, nu ați avut operații în ultimele 6 luni, nu ați trecut printr-o neoplazie precum cancer de prostată, cancer de tiroidă, etc).
- ați mâncat un sandwich cu 2 ore înainte de a veni;
- ați băut 2 litri de apă în ziua precedentă Și 0,5l cu 1 oră înainte de donare (nu ați consumat alcool în ultimele 72 ore);
- ați dormit cel puțin 7 ore în noaptea precedentă”, mai adaugă cei de la CRTS Timișoara.
Există multe beneficii pentru donatorii de sânge. Pe de-o parte, este satisfacția că o pungă de sânge donat poate salva trei vieți. De asemenea, donarea de sânge poate ajuta la îmbunătățirea stării de sănătate a donatorului, prin creșterea imunității și rezistenței acestuia la evenimente care implică pierderi mari de sânge. O donare mai aduce și o zi liberă de la serviciu sau școală, reducere de 50% la abonamentul pentru o lună la transportul în comun, dar și 7 tichete de masă, sub forma unui card cadou.
Trimite articolul
XParca era si o luna de abonament gratuit timpark
-
Este, dar pentru aia faci cerere la Timpark, nu ți-o dau ei de la Centrul de transfuzie.
La fel și cu abonamentul de transport în comun.
Buna ziua
Am si eu o nelamurire…am avut o zi de concediu sa imi rezolv niste probleme, dar am avut acel timp, dimineata, pentru donare sange. Totul e frumos, am primit dovada la finalul procedurii, insa nu ma pot folosi de ea. Conform HG 1364/2006 se considera zi libera platita , ziua donarii. OK. In cazul in care eu solicit o zi libera platita ca donez sange si la triere se constata ca am niste probleme, ex. tensiunea s-a marit sau glicemia e peste cerinte, in cazul acesta eu ca angajat ce fac?
Nu se poate gasi o rezolvare si pentru cei ca mine?…adica o zi de concediu de odihna, din care o parte in folosul comunitatii, dar nu ma pot folosi de dovada sa imi iau o zi libera platita.