Prim-ministrul României a dispus ca Ministerul Apărării Naționale să acorde la toate cele 11 spitale militare din subordine tratament și ajutor medical soldaților ucraineni răniți în război, care ajung în țara noastră. Tot aici vor putea veni și civilii răniți sau cei care au nevoie de asistență medicală.
Vă reamintim, de duminică, 27 februarie, Centrul de transfuzii sanguine al Direcției Medicale, care funcționează la București, în curtea Spitalului Universitar de Urgență Militar Central, este deschis pentru donare de sânge în beneficiul militarilor răniți. Centrul va funcționa în fiecare zi, între orele 8-14, pentru toți cei care doresc să doneze sânge în acest scop. Donatorii vor fi așteptați în intervalele orare precizate, la intrarea din Calea Plevnei nr. 134. Puteți dona sânge și la Timișoara.
„În acest sens, facem un apel pentru fiecare dintre voi de a fi solidari cu cetățenii ucraineni aflați în suferință și vă îndemnăm să donați sânge”, transmit reprezentanții Spitalului Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu”, Timişoara.
În Timișoara, donarea de sânge se face la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, strada Martir Marius Ciopec 1. Este nevoie de donatori pentru a asigura necesarul de sânge pentru județul Timiș, dar și pentru Ucraina.
„Necesarul zilnic este de 100-120 de donatori”
„Avem nevoie de sânge în fiecare zi! Necesarul zilnic este de 100-120 de donatori. Deoarece suntem încă în pandemie de Covid, iar incidenta este crescută, trebuie să respectăm distanțarea, dezinfecția, măsurarea temperaturii, etc. Toate acestea limitează accesul simultan, în Centrul de Transfuzie Sanguină, a unui număr de maxim 15 -20 donatori / oră”, transmit cei de la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timișoara.
Vă puteți programa online, fie prin BlooDoChallenge sau prin Donorium.
„Am prelungit programul de recoltare până la 17:30. De asemenea, vă rugăm să respectați cele 3 reguli: să veniți odihniți, hidratați cu minimum 0,5 litri apă, ceai, chiar și o cafea și să mâncați un mic dejun sau un prânz ușor, sărac în grăsimi”, mai spun cei de la Centrul de Transfuzie.
Puteți consulta AICI criteriile de calificare pentru donare (stomatologie, microchirurgie, tatuaje, boli infecțioase etc). Dacă donați după orele prânzului, să nu mâncați grăsimi, ci doar alimente ușoare.
Alocați 1-2 ore pentru a salva o viață! Programul de donare este de la 7:30 până la 17:30.
Pe aceeași temă:
Spitalele militare din România vor prelua ucrainenii răniți. Puteți dona și sânge pentru ei
Citiți principiile noastre de moderare aici!