Ordinul aprobat de Nelu Tătaru vine în completarea celui deja existent și face precizări vizavi de colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de Covid-19.
Au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19, precum și lista documentelor solicitate. Printre altele, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte două teste RT-PCT negative.
Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19, conform Ministerului Sănătății, vor fi următoarele:
– semnarea consimțământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;
-prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.
-încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;
-intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.
„Modificările urmăresc creșterea numărului persoanelor vindecate COVID-19 care pot să doneze sânge/plasmă, precum și a numărului pacienților critici din ATI care pot să primească plasmă”, transmite Ministerul Sănătății.
În România, până în prezent au fost înregistrați peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguină au distribuit către spitale 463 de unități de plasmă de la donatori vindecați de Covid 19.
La Timișoara se poate dona plasmă la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, de pe strada Martir Marius Ciopec nr. 1.
Trimite articolul
XTradus: pana acum te puneau pe tine donator sa-ti platesti analizele, daca vrei sa donezi. Va dati seama ce vite cu cabina au fost cei care au gandit-o asa initial. Bugetari privilegiati, of course….
-
Pai interesul lor nu e sa se vindece oamenii, ci sa încaseze despăgubirile primite pentru morții înregistrați cu covid…