Virusul sincițial respirator (VSR) este o infecție virală extrem de contagioasă, care afectează sistemul respirator inferior, și anume laringele, traheea și bronhiile. VSR este principala cauză a bronșitei și pneumoniei în rândul copiilor sub doi ani, dar poate afecta vârstnicii și persoanele cu comorbidități, adică mai multe afecțiuni asociate.
Medicii spitalului ne spun să primele simptome ale infecției cu VSR seamănă cu o răceală comună, cum ar fi febră, nas înfundat și tuse ușoară. Cazurile severe pot cauza dificultăți respiratorii, scăderea oxigenului din sânge și insuficiență respiratorie. În aceste situații, pacientul trebuie internat de urgență.
La pacienții care suferă de afecțiuni cronice, medicii atrag atenția că o infecție cu VSR poate duce la infarct miocardic acut, accident vascular cerebral, exacerbări ale astmului și ale bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC), dar și declin pe termen lung al funcției respiratorii.
„VSR este responsabil pentru peste 33 de milioane de infecții ale tractului respirator inferior, din care aproximativ 3,2 milioane de cazuri necesită spitalizare, cauzând totodată peste 100.000 de decese anual, majoritatea în rândul copiilor mici.
Infecția cu VSR este subdiagnosticată la adulți. Fiziopatologia, prezentarea clinică și epidemiologia infecției cu VSR contribuie la subdiagnosticarea bolii”, transmit medicii Spitalului Victor Babeș Timișoara.
Numărul cazurilor și internărilor cu VSR crește în lunile de toamnă și iarnă.
Pentru a reduce riscul de infecție cu VSR, medicii recomandă o igienă a mâinilor corespunzătoare, evitarea contactului cu persoanele bolnave și a spațiilor aglomerate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!