Pentru analiză se face și o incizie, totul sub anestezie locală. Incizia efectuată cu ajutorul unui bisturiu are dimensiuni foarte mici, de câțiva mm, pentru a permite pătrunderea unui ac, de care e legat un fir subțire, care va fi condus, sub control imagistic, până la leziunea aflată la nivelul sânului. Zona de acțiune este mai bine vizualizată datorită ghidajului ecografic.
„Presupune o examinare ecografică prealabilă, pentru a alege zona de abord care pune în evidență leziunea și căile de abord cât mai facile până în vecinătatea leziunii. Intervenția se face sub anestezie locală, utilizându-se un pistol semiautomat de biopsie. În termeni simpli, un ac mai gros care este introdus până la nivel lezional, după o anestezie locală, care permite prelevarea unui fragment de dimensiuni diferite, de 1-2 cm. Post procedură, fragmentele sunt fixate în formol, sunt trimise către laboratorul de anatomopatologie, iar pacienta rămâne sub observație”, spune dr. Antonio Fabian, medic rezident la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
După investigație, proba îi ajută pe medici să stabilească natura problemei și să acorde tratamentul adecvat. Procedura, care se face pe baza unei internări de zi, are mai puține riscuri decât chirurgia clasică și permite recuperarea mai rapidă a pacientei. Tehnica de biopsie mamară vine în completarea examenului imagistic al sânului pentru leziunile suspecte.
În Spitalul de Boli Infecțioase și Penumoftiziologie „Dr. Victor Babeș din Timișoara” aceste intervenții se fac pe baza unei programări, în cadrul Centrului de Imagistică și Radiologie Medicală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!