Pacientul a fost diagnosticat cu o fistulă eso-traheală benignă, adică era prezentă o legătură anormală între două structuri ale corpului. Mâncarea consumată de pacient ajungea în plămâni, în loc să ajungă în stomac. Această fistulă i-a pus viața în pericol pacientului, provocând infecții și dificultăți respiratorii severe.
„Intervenția a presupus o pregătire foarte atentă, preoperatorie, a pacientului. Apoi, în timpul operației, vorbim de mai mulți timpi. Cel abdominal, în care am modelat stomacul într-un tub gastric alungit, printr-o serie de manevre chirurgicale precise, asigurându-se că acesta va avea suficientă lungime și vascularizație adecvată pentru a fi transpus în mediastin.
Apoi, în ceea ce numim timp toracic, s-a creat un «tunel» retrosternal, prin spatele sternului, până la nivelul regiunii cervicale, unde a fost conectat cu esofagul.
Ultima etapă a presupus suturarea precisă a celor două structuri, asigurând o etanșare perfectă pentru a preveni scurgerile și a permite trecerea normală a alimentelor”, spune dr. Tudor Mateescu, medic specialist chirurgie toracică la Spitalul de Boli Infecțioase Dr. Victor Babeș Timișoara.
Operația era crucială pentru salvarea vieții pacientului, astfel complexitatea acesteia a necesitat o pregătire atentă și o execuție precisă.
O echipă formată din un chirurg toracic, un chirurg generalist și un medic anestezist a operat pacientul timp de mai bine de 5 ore. Operația a fost cu succes și medicii au reușit să elimine simptomele asociate fistulei și au restabilit funcționarea corespunzătoare a tractului digestiv al pacientul.
Conform Secției de Chirurgie Toracică a Spitalului Victor Babeș, în acest an au fost efectuate peste 100 de intervenții chirurgicale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!