Este vorba despre sistemul 3D, care asigură observarea foarte clară a organelor, a vaselor de sânge și a nervilor din zona vizată. Sistemul oferă o mare siguranță din punct de vedere chirurgical, chiar dacă este folosită laparoscopia, adică „operația din afara organismului”.
„Chirurgie prin gaura cheii sau chirurgie cu bețigașe chinezești, așa se mai numește intervenția laparoscopică. Printr-un abord cu incizii mici, de 5-10 milimetri, se pătrunde cu instrumente și se practică intervenția chirurgicală în abdomen. Asta înseamnă, de fapt, minim invaziv, iar avantajele sunt substanțiale”, spune dr. Sorin Chiriac, medic primar chirurg la Spitalul Clinic CF Timișoara.
Doctorii folosesc ochelari 3D în timpul intervenției chirurgicale, ceea ce le permite vizualizarea în timp real a intervenției prin intermediul unei camere atașate în vârful uneia dintre sonde.
Imaginea, care este color, e mult mai clară, astfel că medicul chirurg va ști în permanență unde și cum se poziționează instrumentele pe care le folosește.
„Ne ajută pentru a aprecia mai bine structurile învecinate, pentru că le vedem și în profunzime, nu doar stânga – dreapta sau sus – jos, pe cele două dimensiuni. Ce structură este mai în față, ce structură este mai în profunzime. Ne dă un plus de siguranță”, declară dr. Sorin Chiriac, medic primar chirurg la Spitalul Clinic CF Timișoara.
Potrivit acestuia, sistemul optic permite o mărire a imaginii de până la zece ori, ceea ce asigură o observare și mai clară a zonei de disecție.
Sistemul multifuncțional de chirurgie laparoscopică, turnul laparoscopic 3D-HD a fost achiziționat prin intermediul Programului Operațional Infrastructura Mare. Valoarea se ridică la 4,6 milioane de euro.
Avantajele folosirii laparoscopiei 3D sunt numeroase. De la creșterea preciziei intervenției până la o mai mare eficiență a acesteia. Pentru pacienți, chirurgia laparoscopică aduce o siguranță sporită datorită riscurilor reduse, o perioadă mai scurtă de refacere, scăderea timpului de spitalizare cât și reducerea riscului dobândirii unor infecții intraspitalicești.
Citiți principiile noastre de moderare aici!